Nyikolaj Fjodorov, az oroszországi felsőház elnökhelyettesének látogatása Tokajban

2019. szeptember tizedikén, kedden Nyikolaj Fjodorov, az orosz szövetségi parlament felsőházának, a Szövetségi Tanácsnak első elnökhelyettese és kísérete, volt mezőgazdasági miniszter – aki előző nap, hétfőn Dr. Szijjártó Péter külügyminiszterrel tárgyalt Budapesten – Tokajba látogatott, hogy felkeresse a Szent Miklós ortodox templomot. Az orosz delegációt a Miniszterelnökség részéről Dr. Simicskó István, a hazafias és honvédelmi nevelésért, illetve az ezzel összefüggő beruházásokért felelős kormánybiztos, volt honvédelmi miniszter kísérte el. A Szent Miklós templomban Szegedi Szabolcs István, a Magyar Ortodox Egyházmegye tokaji ügyeiért és templomáért felelős diakónusa fogadta a vendégeket. 

Fjodorov úr megismerkedett a templom történetével és a helynek a magyar-orosz diplomáciai kapcsolatokban betöltött kiemelkedő szerepével. A találkozón szóba került a keresztény értékek védelmének a fontossága a mai világban, amely mellett mind az Orosz Föderáció, mind Magyarország Kormánya elkötelezte magát, így a közös értékek védelme újra egységbe kovácsolja a két nemzetet, és tovább erősíti a kétoldalú kapcsolatokat.

A politikus a templomban tett látogatásakor örömét és háláját fejezte ki azért, hogy az orosz nép számára oly’ fontos templomot az elmúlt korok nehézségei ellenére sem hagyták elveszni, ápolják, gondozzák, szent szolgálatokat tartanak, és a tervek szerint hamarosan fel is újítják.

A 18. századi Orosz Borvásárló Bizottság részeként egykor Tokajban szolgált orosz katonák emlékére állított kereszt és emléktábla megtekintése után a delegáció meglátogatta a Tokaji Múzeumot, ahol tisztelegtek a magyar-orosz barátság emléktáblája előtt, majd megtekintették az ortodox templom egykori harangjának a töredékét és az ikongyűjteményt.

A találkozó rövid sétával zárult Tokaj történelmi városrészében. Fjodorov úr reményét fejezte ki, hogy újra ellátogathat családjával együtt a városba, ahol igen kellemes és baráti élményekben volt része.

 

This post is also available in: orosz

Vélemény, hozzászólás?