Kereszt megáldás

2019. szeptember első napjaiban régen várt, fontos eseményre került sor a budapesti Nagyboldogasszony székesegyházban. A templom déli tornya, amely a II. világháború idején elpusztult, újjáépült, visszanyerte eredeti, az északi toronnyal megegyező formáját. 

A templom déli tornyát a II. világháború utolsó napjaiban érte bombatalálat, összedőlt, jelentős károkat okozott a templom tetőszerkezetében és a szomszéd házban. Akkor nem volt lehetőség a torony újjáépítésére, ezért, hogy az omlásveszélyt megszüntessék, visszabontották a szomszéd ház szintjéig. A múlt század hetvenes éveiben a székesegyház külső tatarozáson esett át, amelynek során a meglévő csonka toronyra is építettek egy szintet. A 2006-2009-es években a torony tovább épült támogató szponzorok segítségével, még egy szinttel magasabb lett, majd rákerült az a szerkezet, amely a torony rézdíszítésének alapját képezi.

2019-ben, állami segítséggel, már a rézborítás felhelyezésére is sor kerülhetett, amellyel a torony visszanyerte eredeti formáját. A munkálatokat Ócsai Sándor vállalkozó mester végezte. A munkálatok befejezéseként felkerült a torony tetejére az aranyozott kereszt, amelyet, az állványzat lebontása előtt, a templom papjai ünnepélyes keretek között áldottak meg. A keresztszentelés szertartását kormányzó főpapunk, Márk Rjazany-mihajlovszki metropolita megbízásából prot. Magyar István végezte. A szertartáson részt vett Bulah Szvjatoszlav pap, Márk metropolita tanácsos-munkatársa, Markóczy Miklós, egyházmegyei gondnok, Ketipisz Sztavrosz, a székesegyház sekrestyése, valamint Ócsai Sándor vállalkozó-kivitelező.

Képek a kereszt megáldásáról:

 

 

This post is also available in: orosz

Vélemény, hozzászólás?