Ortodoxia Vasárnapja a budapesti Nagyboldogasszony székesegyházban

2019. március 17-én, Nagyböjt első vasárnapján, amely az Ortodoxia Vasárnapja, a Magyar Egyházmegye budapesti székesegyházában közös szent liturgiát tartottak a hazai ortodox egyházmegyék képviselői. Az ünnepi istentiszteletet Sziluán gyulai püspök, a Magyarországi Román Egyházmegye főpásztora vezette, akivel saját egyházmegyéjéből Magyar Máriusz pap és Vaduva Emanuil diakónus szolgált együtt, a Budai Szerb Egyházmegyéből Miliszlavity Sztefan diakónus, a hazai Bolgár Egyházból Szultanov Afanaszij főapát, a Magyar Egyházmegyéből prot. Magyar István és Kornyilov Dmitrij, Bulah Szvjatoszlav papok, valamint Dadányi Miklós protodiakónus, Csepizsov Vlagyimir diakónus.
A szent liturgia végén Sziluán gyulai püspök atya szólt a hívekhez az Ortodoxia Vasárnapja jelentőségéről, és köszönetét fejezte ki Antal budapesti-bécsi érseknek, hogy a magyarországi ortodox egyházak papjai együtt ünnepelhettek a budapesti Nagyboldogasszony templomban, a hazai ortodoxia e történelmi központjában.

A Nagyboldogasszony templom papsága és hívei nevében prot. Magyar István köszöntötte a főpapot, kifejezte háláját a főpapi imákért és a tanításért, majd a templom egyik becses ereklyéjével, a Bezdini Szűzanya ikonjával ajándékozta meg Sziluán püspök atyát.

A szent liturgián jelent volt Lazurka Mariusz, Románia magyarországi nagykövete. Az ünnepi istentiszteletet testvéri beszélgetés, közös ebéd követte.

 

This post is also available in: orosz

Vélemény, hozzászólás?