Ilarion metropolita, Antal érsek, és Konkoly Norbert moszkvai nagykövet találkozója Moszkvában

2019. január 21-én került sor Ilarion, volokolamszki metropolita, az Orosz Ortodox Egyház Külső Egyházi Kapcsolatok Osztályának vezetője és Konkoly Norbert, Magyarország újonnan kinevezett moszkvai nagykövete találkozójára az Egyházi Kapcsolatok Osztálya moszkvai épületében, amelyen Antal bécsi-budapesti érsek is részt vett, aki egyúttal a Moszkvai Patriarkátus külföldi intézményeinek a vezetője. 

Ilarion metropolita szeretettel köszöntötte a magyar vendégeket, és beszámolt a Magyar Egyházmegyében eltöltött, hatéves főpapi szolgálata tapasztalatairól.

Konkoly Norbert nagykövet köszöntette a metropolitát és a jelenlévőket az ónaptár szerinti Vízkereszt ünnepe alkalmából, majd szólt az intenzíven fejlődő magyar-oroszországi kapcsolatokról, amelyek a kultúra területein is jól láthatók. Konkoly nagykövet hangsúlyozta, hogy Magyarország Kormánya nagy figyelmet szentel az Orosz Ortodox Egyházzal való együttműködésnek, amely abban az anyagi segítségben is kifejeződik, amelyet a magyar állam a Magyar Egyházmegye templomainak felújítására korábban felajánlott.

Ilarion metropolita kérte a nagykövetet, adja át köszönetét a magyar kormányzatnak a segítségért, amelyben a magyarországi ortodox hívőket részesíti. Ezután Antal érsek ismertette Konkoly nagykövettel a felújítási munkálatok menetét, amelynek a budapesti, Nagyboldogasszony székesegyház is részét képezi.

A találkozás emlékére Ilarion metropolita és a magyar diplomata ajándékot adtak át egymásnak búcsúzáskor.

 

This post is also available in: orosz

Vélemény, hozzászólás?