Ünnepi Szent Liturgia Tokajban

2018. december 8-án ismét egybegyűltek a hívők Tokajban, a Szent Miklós csodatevő püspök tiszteletére szentelt templomban, hogy megemlékezzenek a szent főpapról, és megünnepeljék az immár újra az Egyházhoz tartozó templom oltárünnepét. Az ünnepi szent liturgiát Antal (Szevrjuk) bécsi és budapesti érsek atya vezette. 

Az ünnepen főpapunkkal együtt szolgált Venedikt (Hromej) archimandrita a hazánkkal szomszédos Huszti és Nagyszőlősi Egyházmegyéből, prot. Nyikolaj Kim hévízi parochus, prot. Tatárka Kirill egyházmegyei titkár, Krank József miskolci és nyíregyházi parochus, Szvjatoszlav Bulah pap, érseki tanácsos, Szegedi Szabolcs István diakónus, az Egyházmegye tokaji megbízottja és Jevgenyij Kuznyecov diakónus, a moszkvai Szent János templom klerikusa. Az énekkart Sipos Barnabás debreceni parochus vezette.

Az ünnepi liturgián részt vett Szabó István honvédelmi államtitkár, Makszim Vlagyimirovics Vorobjev, az Orosz Föderáció magyarországi nagykövetségének katonai és légiügyi attaséja a nagykövetség és a főkonzulátus más munkatársai kíséretében, valamint Posta György, Tokaj város polgármestere sok más hívővel együtt, akik az ország határain túlról is jöttek.

Ünnepi szavaiban érsek atya köszönetét fejezte ki azért, hogy Magyarország Kormánya az egykor elvett templomépületet ismét visszaadta az Egyház tulajdonába. Különösen fontos ez a templom az orosz emberek számára, hiszen — mint mondta — ez volt Magyarország területén az első orosz ortodox közösség otthona. Szegedi Sz. István, a tokaji ügyek megbízottja átadott egy palackot az érsek atyának a „cárok borából”, köszöntő szavaiban pedig elmondta, hogy még nagyobb szeretettel és tisztelettel adja át számára a tokaji föld kiváló nektárját, mint ahogyan azt egykor a cároknak szolgálták fel, mivel a püspök az egyházi közösségben magát Krisztust, az örök Főpapot jeleníti meg!

A szent liturgia után a hivatalos állami és önkormányzati vendégek megemlékező szavai hangzottak el, majd, hagyományőrző katonai díszőrség kíséretében, megkoszorúzták a templomban az egykori Orosz Borvásárló Bizottság Tokajban elhunyt tisztjeinek emléktábláját.

A templomi ünnep után az érsek atya, a hívőkkel közösen, szeretetvendégségen vett részt. Hozzájuk intézett szavaiban megemlékezett arról, hogy a szeretetvendégség az ősegyházban is fontos része volt a közös ünneplésnek. Nem csak „az Úr lakomáját”, az eukarisztiát ünnepelték együtt, hanem a szent liturgiát követően is együtt maradtak, szeretetben együtt étkeztek. A zarándokokat köszöntve, érsek atya külön köszöntötte az Ukrajnából érkezett hívők csoportját, akik napjainkban nagyon nehéz időszakon mennek át, és buzdította őket a szent ortodox hit egységének a megőrzésére.

A délután további részében érsek atya találkozott Posta György polgármesterrel és Török Dezsővel, a B.-A.-Z. Megyei Közgyűlés elnökével. A velük folytatott megbeszélésen főpapunk megjegyezte, örömmel venné, ha az egykori Orosz Borvásárló Bizottságot ismét fel lehetne állítani, sőt, vendéglátói szeretetét érezve, szívesen lenne ő maga ennek vezetője.

Ezt követően kíséretének tagjaival együtt részt vett a Magyar-Orosz Barátság napja ünnepi megemlékezésén, amelynek keretében megkoszorúzták azt a táblát, amely a két nemzet közötti barátságnak állít emléket, és amelyet II. Rákóczi Ferenc magyar fejedelem és Nagy Péter orosz cár barátsága fémjelez. Az ünnepséget követően érsek atya és kísérete ünnepi fogadáson vett részt.

Szegedi Sz. István

 

This post is also available in: orosz

Vélemény, hozzászólás?