Állami támogatások 2018 évben

Debreceni parókia, hittanterem épület karbantartása 2018 ban Magyarország Kormányának támogatásával történt Támogatás azonosítója:

EGYH-EOR-18-0982.

Nyíregyházi parókia hittanterem udvar karbantartása 2018 ban Magyarország Kormányának támogatásával történt Támogatás azonosítója:

EGYH-KCP-18-0884.

Kirill Moszkva és egész Rusz pátriárkájának karácsonyi üzenete az Orosz Ortodox Egyház főpásztoraihoz, lelkipásztoraihoz, diakónusaihoz, szerzeteseihez és minden hű gyermekéhez

Az Úrban szeretett főpásztorok, tisztelendő atyák és diakónusok, istenfélő szerzetesek és szerzetesnők, kedves fivéreim és nővéreim!

Szívből köszöntelek Mindnyájatokat a mi Urunk és Üdvözítőnk Születésének nagy és az egész világnak üdvösséget hozó ünnepe alkalmából.

Akárcsak a betlehemi pásztorok kétezer évvel ezelőtt, ma is boldogan és megindult szívvel figyelünk a nagy örömet hírül adó angyali énekre: „Dicsőség a magasságban Istennek, és a földön békesség, és az emberekhez jóakarat” (Lk 2,14). Amikor ezeket a csodás szavakat halljuk, szívünk vigasztalást nyer és eltölti az Alkotónk iránti hála. Maga a Mindenható Úr, az Erős Uralkodó, Örökkévalóság Atyja (LXX Iz 9,4) jön le hozzánk, és egyszerű emberként születik a világra. Beteljesül a zsoltáros-király próféciája, aki a Szentlélek által hírül adja: „Az irgalom és az igazság egymásra lelnek, csókot vált az igazságosság és a béke. Igazság sarjad a földből és igazságosság tekint le az égből” (LXX 84,11-12).
Continue reading

Antal érsek a budapesti Radonyezsi Szent Szergij templomban

2018. december 9-én, Pünkösd utáni 28. vasárnapon, Antal bécsi-budapesti érsek, aki főpásztori látogatáson tartózkodott Budapesten, szent liturgiát tartott a budapesti Radonyezsi Szent Szergij templomban. Főpapunkkal együtt szolgált prot. Kádár Iván, a templom parochusa, prot. Kim Nyikolaj, Szvirko Dmitrij és Bulah Szvjatoszlav papok, valamint Kuznyecov Jevgenyij diakónus, a moszkvai Preszna folyó melletti Keresztelő Szent János Születésének szentelt templom klerikusa. Az istentisztelet végén főpapunk a tizennyolc éve meggörnyedt asszony meggyógyításáról (Lukács 13,10,17) szólt prédikációjában az egybegyűlt híveknek. Ezután a templom parochusa köszöntötte az érsek atyát meleg szavakkal, aki még aznap elutazott Budapestről.  Continue reading

Ünnepi Szent Liturgia Tokajban

2018. december 8-án ismét egybegyűltek a hívők Tokajban, a Szent Miklós csodatevő püspök tiszteletére szentelt templomban, hogy megemlékezzenek a szent főpapról, és megünnepeljék az immár újra az Egyházhoz tartozó templom oltárünnepét. Az ünnepi szent liturgiát Antal (Szevrjuk) bécsi és budapesti érsek atya vezette.  Continue reading

Antal érsek az ürömi Szent Alexandra templomban

Antal bécsi-budapesti érsek, aki decemberben főpásztori látogatáson tartózkodott, Budapesten, 6-án, csütörtökön felkereste az ürömi Szent Alexandra templomot, az orosz egyház egyik legrégibb egyházi épületét Közép- és Nyugat Európában. Főpapunk, akit Szvirko Dmitrij pap, a templom parochusa fogadott, hódolt a templomban őrzött szent ereklyék és ikonok előtt, ezután halotti könyörgést végzett az altemplom kriptájában nyugvó, fiatalon elhunyt Alekszandra Pavlovna nagyhercegnő (†1801), I. Sándor cár lánya és Magyarország nádornéja, József nádor, magyar királyi herceg felesége lelkének üdvösségéért, majd megtekintette az egyházközség helyiségeit. Aznap főpásztorunk Laboda Gáborral, Üröm város polgármesterével is találkozott.

Continue reading

A Moszkvai Patriarkátus Kórusa Anatolij Gringyenko vezetésével magyarországi turnén

A régi zene kedvelőinek nagy örömére, 2018. december 15-19. között Magyarországon vendégszerepel a Moszkvai Patriarkátus Kórusa, a hagyományos ortodox egyházi zene világszerte elismert, egyik legautentikusabb tolmácsolója. A kórus fellép Miskolcon, Szegeden, Szombathelyen, Győrben és Budapesten. Műsorukban szerepel a 16-17. századi bizánci egyházzene, elhangzanak 19. századi nagy orosz szerzők Rachmaninov, Csajkovszkij és mások művei, valamint régi orosz népdalok feldolgozásai.  Continue reading

A 2018. november 25-i ifjúsági műsor a Duna Tévé videótárában

November 25-én, vasárnap ismét ortodox ifjúsági műsort sugárzott a Duna Televízió. A nyári hittantáborokban készült összeállítás, amelyet Barlay Tamás, a Duna Televízió felelős szerkesztője állított össze, megtekinthető a Duna Tv videótárában, a következő címen: www.mediaklikk.hu. Reméljük, minél több gyermek és fiatal kap kedvet ahhoz, hogy jelentkezzen szülei támogatásával a 2019. évi nyári táborokba.

Ortodox Egyházi Kalendárium a 2018. év DECEMBER hónapjára az újnaptár szerint

 

1. Szent Náhum próféta (Kr. e. VII. sz.).

(A karácsonyi böjtben december 18-ig – a monostorokon kívüli gyakorlat szerint – szerdai és pénteki napok kivételével – hal és bor fogyasztása meg van engedve, december 19-től 24-ig pedig – hétfő, szerda, péntek kivételével – bor fogyasztása.)

2. Pünkösd utáni 27. vasárnap.

Szent Habakuk próféta (Kr. e. VII. sz.).

1Tim 1,15-17; Lk 18,35-43 (olvasmányok a 31. vasárnap szerint). Második hang.

3. Szent Szofoniás próféta (Kr. e. VII. sz.). Szent Gábriel újvértanú, prusszai püspök (†1659).  Continue reading