Az Orosz Ortodox Egyház Szent Szinódusának 2018. október 15-i határozata az ukrajnai egyházi helyzettel és a Konstantinápolyi Egyházhoz fűződő viszonnyal kapcsolatban

A Szent Szinódus az október 15-én hozott határozata után tájékoztató körlevelet küldött egyházmegyéi számára a templomokban való kihirdetés céljából, amelyben ez áll:

A Konstantinápolyi Patriarkátus tovább folytatódó kánonellenes tevékenységének következtében kijelentjük, hogy a továbbiakban nem lehetséges fenntartani vele az eucharisztikus közösséget” (271. sz. Jegyzőkönyv, 2018. okt. 15.). 

A határozat a Konstantinápolyi Egyház Szinódusának ez évi október 11-én hozott törvénytelen döntéseivel kapcsolatos, nevezetesen:

– Megerősítette elhatározását, hogy „autokefáliát ad az Ukrán Egyháznak”, de mivel Egyházunk Ukrajnában nem fogalmazott meg ilyen kérést, az autokefália megadása a szakadároknak szól.

– Bejelentette, hogy megnyitja a Konstantinápolyi Patriarkátus ún. „sztavropigiális”, közvetlenül a pátriárka alá tartozó egyházi intézményét Kijevben.

– Bejelentette, hogy „visszaadja főpapi, ill. papi rangját” az ukrán szakadás vezetőinek, többek között Filaret Gyenyiszenkónak, akit az Orosz Ortodox Egyház 1992-ben megfosztott főpapi rangjától és 2007-ben egyházi átokkal sújtott, és mint állítja, „visszavezeti híveiket az egyházi közösségbe”.

– Bejelentette, hogy „hatályát veszti” a Konstantinápolyi Patriarkátus 1686-ban kiadott zsinati okmánya, amely a Kijevi Főegyházmegyét (Metropoliát) a Moszkvai Patriarkátus joghatósága alá rendelte.

– A Konstantinápolyi Szinódus e határozatai kánoni szempontból semmisek.

Az Orosz Ortodox Egyház Szent Szinódusa által hozott határozat azt jelenti, hogy az Orosz Ortodox Egyház klérusának tagjai nem szolgálhatnak együtt a Konstantinápolyi Egyház klérusa tagjaival, klérusának tagjai és hívei pedig nem részesedhetnek, ill. nem vehetnek részt szentségeikben bármely, a Konstantinápolyi Patriarkátus alá tartozó templomokban.

This post is also available in: orosz

Vélemény, hozzászólás?