Ortodox Egyházi Kalendárium a 2018. év NOVEMBER hónapjára

1. Szent, Csodatévő és Ingyen gyógyító Kozma és Damján (Kis-Ázsia, IV. sz.).

2. Szent Victorinus, poetovioi (Ptuj, Szlovénia) püspökvértanú. Szent Akindünosz, Pégasziosz, Afthonisz, Elpidéforosz és Anempodisztosz, perzsiai vértanúk (IV. sz.).

3. Szülők (elhunytak) Szent Demeter szombatja.

Szent Akepszimasz püspök, József pap és Aeithalasz diakónus, perzsiai vértanúk (IV. sz.). Szent György nagyvértanú ereklyéinek átvitele és templomának fölszentelése a palesztinai Liddában (IV. sz.)

1 Thessz 4,13-17; Jn 5,24-30.  Continue reading

Antal érsek fölszentelésének évfordulója a Novogyevicsi monostorban

Fölszentelésének harmadik évfordulóján, október 26-án, az „Ibér Szűzanya” ikonjának ünnepén Egyházmegyénk főpapja a moszkvai Novogyevicsi női monostorban szolgált együtt Kirill pátriárkával. A monostor Nagyboldogasszony templomában őrzött Ibér Szűzanya csodatévő ikonját, amely az áthoszi Iviron monostor ikonjának a legrégebbi mása, 1648-ban hozták az Áthosz hegyről Moszkvába, és háromszázötven éven át a Novogyevicsi monostorban őrizték. Miután a monostort a bolsevik hatalomátvétel után bezárták, az ikon az Állami Történeti Múzeumba került. 2012. május 6-án Putyin, az Orosz Föderáció elnöke adta vissza az Egyháznak. Az ünnepen, több kormányzati tisztviselő mellett, számos főpap, pap és szerzetes vett részt Moszkvából és környékéről. Eisz polla eti, deszpota!

Az Orosz Ortodox Egyház Szent Szinódusának 2018. október 15-i határozata az ukrajnai egyházi helyzettel és a Konstantinápolyi Egyházhoz fűződő viszonnyal kapcsolatban

A Szent Szinódus az október 15-én hozott határozata után tájékoztató körlevelet küldött egyházmegyéi számára a templomokban való kihirdetés céljából, amelyben ez áll:

A Konstantinápolyi Patriarkátus tovább folytatódó kánonellenes tevékenységének következtében kijelentjük, hogy a továbbiakban nem lehetséges fenntartani vele az eucharisztikus közösséget” (271. sz. Jegyzőkönyv, 2018. okt. 15.).  Continue reading

Antal érsek születésnapi köszöntése

Október 12. a Magyar Ortodox Egyházmegye kormányzó főpapja, Antal Budapest-bécsi érsek születésnapja. Ezen a napon az Egyházmegye papjai és hívei szívből köszöntik szeretett főpásztorukat, imádságukban kérik, hogy a jó Isten adjon számára bőséges kegyelmet, jó egészséget magas és felelős beosztásában, Szent Egyházunk javára!

Ortodox Egyházi Kalendárium a 2018. év OKTÓBER hónapjára az újnaptár szerint

1 Szűz Mária Oltalma (a szláv és a román helyi egyházakliturgikus hagyománya szerint).

Szent Ananiás apostol a Hetven közül (I. sz.). Énekszerző Szent Romanosz (V-VI. sz.).

Zsid. 9,1-7; Lk 10,38-42; 11,27-28.

2. Antiokhiai Szent Ciprián püspök vértanú és Szent Jusztina vértanú szűz (IV. sz.). Szent Dávid és Konstantin, grúz vértanú hercegek (VIII. sz.). Krisztusért balga Boldog Ciprián, szuzdalicsodatévő (XVII. sz.).

Areopagita Szent Dénes, athéni püspök vértanú (I. sz.) Continue reading