Szent István király ünnepe a budapesti Petőfi téri székesegyházban és a fővárosban, Antal érsek szolgálatával

2018. augusztus 20-án, Szent István apostoli király napján, nemzeti ünnepünkön főpapi szent liturgia volt a budapesti Nagyboldogasszony székesegyházban Antal Bécsi-budapesti érsek vezetésével. A főpappal a budapesti magyar és orosz papok, diakónusok, valamint a hévízi és az ürömi parochus szolgáltak együtt. Az egyházmegye többi papja saját templomában tartotta meg Szent István király ünnepét. A főpapi istentisztelet magyar és egyházi szláv nyelven folyt. 

Az amvon mögötti ima után körmenetet tartottak a templom körül, a szent liturgia az érsek atya meleg hangú köszöntésével és tanításával fejeződött be. Az istentiszteletet főpapunk, a szolgálattévők és a hívők közös ebédje követte, majd Antal érsek munkatalálkozója az egyházmegye papjaival.

Aznap délután az érsek atya részt vett a Szent István király napi hagyományos egyházi és állami ünnepségeken, amelynek egyházi részről a budapesti Szent István bazilika előtti téren tartott főpapi mise és körmenet volt a legfontosabb eseménye. Főpapunk mellett, akit Bulah Szvjatoszlav érseki tanácsos is elkísért, a külföldi vendégek között volt Bechara Boutros al-Rahi, antiókhiai maronita (katolikus) pátriárka.

Az ünnep estéjén Erdő Péter bíboros-prímás adott hivatalos fogadást a bazilikában az ünnepre érkezett egyházi és állami vendégek tiszteletére.

 

This post is also available in: orosz

Vélemény, hozzászólás?