Bertalan konstantinápolyi pátriárka névnapja Antal Bécsi-budapesti érsek részvételével

2018. június 10-11-én, Kirill moszkvai pátriárka áldásával Isztambulba érkezett Antal Bécsi-budapesti érsek, aki egyben a Patriarkátus Külső egyházi kapcsolatok Intézetének elnöke, hogy részt vegyen a Bertalan konstantinápolyi pátriárka névnapja alkalmából rendezett ünnepen. Főpapunk június 10-én, Minden Szentek Vasárnapján egyházi szláv nyelvű szent liturgiát tartott a Moszkvai Patriarkátus Szent András apostolnak szentelt képviseleti templomában, Isztambulban, amelyen a nagyváros orosz diaszpórájának számos tagja vett részt. Antal érsek még aznap találkozott az Orosz Föderáció isztambuli főkonzuljával, majd megtekintette az Aja Szófia székesegyházat és a híres Hóra-monostort, amely az egyik legépebb állapotban megmaradt bizánci egyházi épület a 14. századból. 

Aznap este Antal érsek, Szent Bertalan apostol ünnepének (június 11.) előestéjén ünnepi vecsernyén vett részt a Valuklí-monostorban, ahol Bertalan pátriárka együtt imádkozott számos, az ünnepre belföldről és külföldről érkezett főpappal. Az istentisztelet végén a pátriárka külön is köszöntötte érsekünket, Kirill pátriárka küldöttét.

Június 11-én a Fanarban, a Szent György Nagyvértanú pátriárkai székesegyházban tartották az ünnepi szent liturgiát, melyet a konstantinápolyi egyház hagyománya szerint egy főapát vezetett diakónus segédletével, és amelyen Bertalan pátriárka és Antal érsek mellett ugyancsak számos főpap, vendég vett részt, köztük a görögországi állami vezetés képviselői.

Antal érsekünk az istentisztelet végén Kirill moszkvai pátriárka nevében köszöntötte Bertalan pátriárkát, akinek pátriárkának szóló ajándékokat adott át, a Szűzanyát a Gyermek Jézussal ábrázoló díszes medaliont és keresztet. Az istentisztelet után Bertalan pátriárka külön is fogadta dolgozószobájában Antal érseket, majd az ünnepre érkezett vendégekkel együtt ebéden látta vendégül.

Érsekünk aznap meglátogatta az isztambuli orosz főkonzulátust, amely Oroszország egyik legrégebbi, muzeális értékeket is őrző diplomáciai képviselete, majd repülővel hazatért.

This post is also available in: orosz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.