Ortodox ifjúsági műsor a Duna TV 2017. november 19-i adásában

November 19-én, vasárnap, délelőtt 10.40 – kor ismét ortodox ifjúsági műsort sugároz a Duna Televízió. Az egyházi műsor a 2017. június-júliusi, az Ahtirkai Szűzanya ünnepének szentelt miskolci hittantábor életét eleveníti fel nyolc percben, Krisztián atya tolmácsolásában. Szeretettel ajánljuk gyermekek, fiatalok és felnőttek figyelmébe. A műsort az adást követő három hétig lehet megtekinteni a tv műsortárában, a következő címen: http://www.mediaklikk.hu/video/ortodox-ifjusagi-musor-2017-11-19-i-adas/ I.T.

Novemberi ortodox „Örömhír” a Duna Televízióban

Kedves Testvéreink, Olvasóink! 2017. november 12-én, vasárnap, de. 10.58-kor sugározza a Duna TV idei harmadik ortodox egyházi magazinját, az „Örömhírt”. A műsor tartalmából: Exkluzív interjú I. Bertalan konstantinápolyi pátriárkával Magyarország és a keresztény kelet történelmi kapcsolatairól, a kelet és nyugat közötti dialógusról, a közel-keleti üldözött keresztények kálváriájáról és megsegítéséről, az exarchátus új budapesti egyházi központjáról.  Beszélgetés Tyihon püspökkel, a Magyar Ortodox Egyházmegye elöljárójával Szent István király ezeréves öröksége maradandó értékéről és megőrzésének fontosságáról. Beszámoló az “Istenszülői arcai” c. budapesti nemzetközi ortodox teológiai konferenciáról, amelynek keretében Arszeniosz (Kardamákisz) metropolita, exarcha vall Szűz Mária tiszteletéről az ortodox egyházban, és a konferencia szervezői, előadói is megszólalnak.  Continue reading

Magyarországi résztvevők az „Orosz Világ” XI. kongresszusán

2017.november 3-án az „Orosz Világ” XI. kongresszusára a világ 73 országából gyűltek egybe a politika, a civil társadalom, a tudomány, az oktatás, a vallás képviselői az oroszországi Nyizsnyij Novgorodban. Ezúttal Magyarországot is szokatlanul népes küldöttség képviselte. Ebben az évben az „Orosz Világ” alapítvány külön kitüntetést helyezett kilátásba „az orosz nyelv és kultúra” népszerűsítői számára, amelyben ezúttal a Pécsi Tudományegyetem Orosz Központjának a vezetője, Dr. Végvári Valentyina is részesült.  Continue reading

Ortodox Egyházi Kalendárium a 2017. év NOVEMBER hónapjára az újnaptár szerint

  1. Szent, Csodatévő és Ingyen gyógyító Kozma és Damján (Kis-Ázsia, IV. sz.).
  2. Szent Victorinus, poetovioi (Ptuj, Szlovénia) püspökvértanú. Szent Akindünosz, Pégasziosz, Afthonisz, Elpidéforosz és Anempodisztosz, perzsiai vértanúk (IV. sz.).
  3. Szent Akepszimasz püspök, József pap és Aeithalasz diakónus, perzsiai vértanúk (IV. sz.). Szent György nagyvértanú ereklyéinek átvitele és templomának fölszentelése a palesztinai Liddában (IV. sz.)
  4. Nagy Szent Jóannikiosz (†846). Szent Nikandrosz, mürai püspökvértanú és Hermaiosz papvértanú (I. sz.). 
  5. Pünkösd utáni 22. vasárnap. 

Continue reading