Szent liturgia Győrben, az ifjúsági olimpia alkalmából

2017. július 23-án, a Pünkösd utáni hetedik vasárnapon, a győri Szent Miklós szerb ortodox templomban szent liturgiára került sor az ezúttal Magyarországon megrendezett ifjúsági olimpia játékok megnyitása alkalmából. Az istentiszteletet prot. Andrej Alekszejev, a moszkvai Szent Demeter nagyfejedelemről (Dmitrij Donszkoj – †1389)1 elnevezett templom parókusa, az orosz olimpiai csapat lelkésze végezte. Az istentiszteleten imádságok hangzottak el Magyarországért és Oroszországért, a játékokon résztvevő csapatok sikeres szerepléséért, mindazokért az ifjú sportemberekért, akik az egyhetes küzdelem során tucatnyi sportágban összemérik erejüket és képességeiket, valamint az őket segítő edzőkért, orvosokért, önkéntesekért. 

A liturgia befejeztével tartott köszöntő beszédében Andrej atya a sport közösségformáló és nemesítő erejéről szólt, kiemelve, hogy a hasonló események közelebb hozzák egymáshoz a különböző országok képviselőit, lehetőséget biztosítva arra, hogy fiatal sportolók sportszerű küzdelemben mutassák meg felkészültségüket, tudásukat. Emlékképpen egy Szent Demeter nagyfejedelmet ábrázoló ikont ajándékozott a közösség jelenlevő tagjainak, Isten áldását, és a szent közbenjárását kérve a város keresztényeire és minden lakójára.

A Szent Miklós ortodox templomot 1727-ben építették Győr szerb, görög és macedovlah polgárai. Az utolsó két évtizedben a helyi görögkatolikus közösség használja és tartja benne szertartásait. 

T. K.

1 A nagyfejedelem 1380-ban, a kulikovói csatában aratott győzelmet az orosz földeket 1240-ben leigázó mongolok fölött.

This post is also available in: orosz

Vélemény, hozzászólás?