Őszentsége Kirill pátriárka találkozott Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkárral

soltes2017.január 8-án, az Uszpenszkij (Nagyboldogasszony) székesegyházban tartott istentisztelet után, Őszentsége Kirill Moszkva és egész Rusz pátriárkája a moszkvai Kremlben, a Granovitaja palotában található rezidenciáján fogadta Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkárt.

A megbeszélésen részt vett Soltész Pál, a Nemzeti Kataszteri Program gazdasági vezetője, Nacsa Lőrinc, az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkárság politikai tanácsadója, Tyihon podolszki püspök, a magyar ortodox egyházmegye kormányzó főpapja, valamint prot. Kádár Iván, a budapesti Radonyezsi Szent Szergij orosz egyházközség parochusa.

A pátriárka az alábbi üdvözlő szavakkal fordult Soltész Miklóshoz: „Nagyszerű dolog, hogy keresztény meggyőződésű emberek, mint Ön, ma a hatalom képviselői között vannak Magyarországon. Nagyon tiszteljük miniszterelnöküket, független politikáját, azt a képességét, hogy szilárd maradjon, többek között a keresztény értékek védelmében. Nagyon örülök, hogy olyan emberek állnak mellette, mint Ön.”

Válaszában a magyar vallásügyi államtitkár kijelentette: „Mélyen megindított a mai istentisztelet és az Ön szolgálata. Gyakorló katolikus vagyok, de a misztikus megvilágosodás ilyen mélységét eddig még nem tapasztaltam meg”.

„Hallgattam az Ön mai prédikációját, mert fordították nekem. Elmondhatom, hogy kormányunk is mindent megtesz azért, hogy megőrizze azokat a családi értékeket, amelyekről Ön ma olyan ihletett módon beszélt. Hála Istennek, hogy az Úr az újabb időkben Magyarországnak és Oroszországnak is olyan vezetőket adott, akik értik annak jelentőségét, amiről ma Ön szólt. Szeretném személyesen átadni Önnek Orbán Viktor miniszterelnök és a magyar kormány üdvözletét és őszinte jókívánságait” – folytatta a magyar vendég.

„Magyarországon várjuk Vlagyimir Putyint, Oroszország elnökét. Szeretném elmondani, hogy Szentséged nagyon sok időt és figyelmet fordít Magyarországra. Igen méltó főpásztort küldött hozzánk, Tyihon püspököt, aki magasabb szintre emelte az egyház és az állam közötti kapcsolatokat, és ennek már most megvan a látható eredménye. Nem csak a családról és annak védelméről, nem csak a liberalizmus ún. „értékei” elleni küzdelem szükségességéről beszélünk, de arról is, hogy – amint Ön is tudja – a magyar fél részt vesz az Orosz Ortodox Egyház székesegyházának felújításában Budapesten” – jelentette ki az államtitkár, tolmácsolva Kirill pátriárka felé Magyarország miniszterelnöke, és a magyar kormány meghívását, a budapesti Nagyboldogasszony székesegyház felújítási munkálatainak befejezése után.

„Örömmel fogadom el a meghívást, – mondta válaszában az Orosz Egyház elöljárója. Szeretem Magyarországot, életem egy része ehhez az országhoz köt. Még egyszer szeretném elmondani, hogy az orosz emberek ma kivételes rokonszenvvel viseltetnek Magyarország iránt, és adja Isten, hogy kapcsolataink tovább fejlődjenek.”

„Köszönöm Önnek az istentiszteletről mondott szép szavait. Igaza van: az a lelki tapasztalat, amelyre az emberek az istentisztelet során szert tesznek, nagyon sokat segít az életben. Ha nem lett volna ez a belső, lelki erő, népünk nem tudott volna megbirkózni az ateizmus rabságával, amely hetven éven át fogva tartott bennünket. Az akkori hatalom mindentől eltiltotta az egyházat: nem foglalkozhatott jótékonysággal, nem taníthatta hittanra a gyermekeket, az egyetlen dolog, amit engedtek, hogy az egyház elvégezze az istentiszteleteit. De a legfontosabb megmaradt: népünk megőrizte a hitet” – mondta zárógondolatként Őszentsége.

Megbeszélésük végén Kirill pátriárka és Soltész Miklós kölcsönösen megajándékozták egymást.

Moszkva és egész Rusz pátriárkája sajtószolgálata

This post is also available in: orosz

Vélemény, hozzászólás?