Aláírták a budapesti Nagyboldogasszony ortodox székesegyház felújításáról szóló támogatási megállapodást

sm1 Október 24-én, a budapesti Nagyboldogasszony magyar ortodox székesegyházban aláírták azt a megállapodást, amelynek értelmében a Magyar Ortodox Egyházmegye százmillió forint összegű állami támogatást kap a székesegyház déli tornyának felújításához, amely a II. világháború során ment tönkre.

A megállapodást az egyházmegye részéről Tyihon podolszki püspök, a magyar kormányzat részéről pedig Soltész Miklós, egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár írta alá. 

A budapesti, Petőfi téri Nagyboldogasszony templom egyike Budapest legrégebbi ortodox templomainak. 1791 és 1801 között épült, végső formáját az 1870-es években nyerte el Ybl Miklós, a kor egyik kiemelkedő magyar építészének tervei alapján.

A II. világháború idején a templom nagy károkat szenvedett, déli tornya szinte teljesen megsemmisült. A felújítást előkészítő munkálatokra és a torony felső részének visszaépítésére 2006 és 2009 között, Hilarion (Alfejev) bécsi és ausztriai püspök főpásztori kormányzása idején került sor, a munkákat azonban nem sikerült teljes egészében elvégezni.

2016 folyamán az egyházmegye főpásztorának, Tyihon püspöknek sikerült megállapodnia a kormányzattal a még hiányzó, befejező munkálatok elvégzésének finanszirozásáról.

A megállapodás aláírása után Tyihon püspök a következő szavakkal emelte ki az esemény jelentőségét:

Isten nem az erőben van, hanem az igazságban. Isten igazsága feltündökölt az Önök hazájában, és a mi sokat szenvedett hazánkban is. Tapasztalatból megtanultuk – akárcsak Önök – hogy elválasszuk egymástól a szentet és a mulandót, és ma, az isteni igazság, a szenvedéseknek és a keresztény vértanúknak a hitért és a hazáért kiontott vérének köszönhetően, új gyümölcsöket ad. Ma szembe kell néznünk a világ kihívásaival, szembe kell néznünk a bűnnel, amelyek azokat az értékeket támadják, melyeket Isten adott az embernek, és számunkra a legdrágábbak: a család, a gyermekeink, a gyermeknevelés, azok a dolgok, melyek az örökkévalóság szempontjából értéket jelentenek. Mindennek csak úgy tudunk ellenállni, ha lelki életünk központjában az Úr és a béke van. „Ne nekünk, Uram, ne nekünk, hanem a Te nevednek adj dicsőséget!” Ezért is törekszünk arra, hogy Isten temploma – Isten láthatatlan jelenlétének a helye – ismét a maga eredeti szépségében ragyogjon, és ne csak Budapest díszeként tündököljön, hanem olyan helyként, ahol lelkünk állapota is megváltozik”.

Soltész Miklós államtitkárhoz fordulva, a kormányzó főpásztor köszönetet mondott Magyarország kormányának: „Újra, még egyszer köszönöm Önöknek ezt a jótéteményt – az állami támogatást egyházmegyénk részére a templom déli tornyának felújításához. Szeretnék élni az alkalommal, hogy kifejezzem hálánkat az ország legfelsőbb vezetőinek, Orbán Viktor miniszterelnöknek, azért a szilárd álláspontért, amellyel kiállnak a keresztény értékrend megőrzése mellett, és a magyar népnek a hit iránt mutatott hűségéért”.

+

Október 25-én Tyihon püspök már tárgyalást is folytatott a tervezőintézettel, amely a déli torony helyreállítási munkáinak leírását és menetét fogja elkészíteni, és hamarosan átadja részükre a munkák megkezdéséhez szükséges engedélyt és dokumentációt.

(Forrás: a moszkvai Északkeleti Vikariátus honlapja)

(Ford. T. K.)

 

 

This post is also available in: orosz

Vélemény, hozzászólás?