Tyihon püspök, Egyházmegyénk kormányzójának szolgálata Szent Szergij ünnepén Pável, fehérorosz exarchával

my004sm2016 október 8-án, Szentéletű és Csodatévő Radonyezsi Szent Szergij elhunytának (1392) ónaptár szerinti ünnepén kormányzó főpapunk a Moszkvai Teológiai Akadémia „Istenszülő Oltalmának” szentelt templomában szolgált, ahol az ünnepi szent liturgiát Pável (Ponomarjov) minszki metropolita, Fehéroroszország exarchája vezette.  

A templom onnan kapta címét, hogy a Moszkvától nem messze található Szent Szergij monostor (Szergijev Poszad) falain belül 1814. október 1-én, Istenszülő Oltalmának ünnepén nyílt meg a Moszkvai Teológiai Akadémia. Megboldogult I. Alekszij pátriárka szavai szerint ─ akinek főpásztori szolgálata indult újra az istentiszteleti élet a templomban,  a II. világháború után ─ az akadémiai templom „a teológiai iskola szíve, szentélye, létrája, amely a mennyekig ér, hogy a hitből fakadt imádságot Isten trónja elé vigye”. 

Szent Szergij elhunytának ünnepén más főpapokkal együtt szolgált egyházmegyénk kormányzója a minszki exarcha mellett, akinek számos, papi rangban lévő akadémiai tanár és hallgató segédkezett.

Pável exarcha azt a vallásos tapasztalatot emelte ki igehirdetésében, hogy bárki, aki hittel kéri Radonyezsi Szent Szergij vigasztaló közbenjárását, ma is egészen biztosan meghallgatásra talál a csodatévő apátnál.

Tekintsék meg olvasóink az ünnepről készült fényképeket.

(Forrás: //hungary.orthodoxia.org/?lang=ru)

(I. T.)

 

This post is also available in: orosz

Vélemény, hozzászólás?