Tyihon püspök atya főpapi szolgálatai Budapesten, a Színeváltozás és Szent István király ünnepén

FullSizeRender_11Kormányzó főpapunk első ízben augusztus 18-án, az ónaptár szerinti Urunk Színeváltozása ünnepén szolgált Budapesten, a Petőfi téri Nagyboldogasszony templomban, virrasztó istentiszteleten, az egyházi szláv nyelvű Szentháromság közösségben. Főpapunkkal együtt szolgált Gyimitrij Kornyilov, az egyházközség parochusa, Szvjatoszlav Bulah pap, valamint Vajna-Éliás István és Vlagyimir Csepizsov diakónusok. A vigília végén, az olajkenet után főpapunk prédikációval fordult a jelenlévő hívőkhöz. Az istentiszteleten a Gvolik Éva vezette kórus énekelt. 

Másnap, augusztus 19-én Tyihon püspök atya a budapesti Radonyezsi Szent Szergij templomban tartotta az ünnepi szent liturgiát prot. Kádár Iván parochus és Vajna-Éliás István diakónus segédletével. Az istentisztelet végén amelyen több mint százan vettek részt került sor a felajánlott gyümölcsök megáldására, majd főpapunk itt is prédikációval fordult az egybegyűlt hívekhez. Az énekesek szolgálatát Hegedüs Iván karnagy vezette.

Augusztus 20-án, Szent István királyunk ünnepén kormányzó főpapunk Feodor, munkácsi és ungvári érsekkel együtt tartotta a főpapi szent liturgiát a budapesti Nagyboldogasszony székesegyházban, amelyen a templom papsága segédkezett: prot. Magyar István, Gyimitrij Kornyilov és Szvjatoszlav Bulah papok, valamint Dadányi Miklós protodiakónus.

Az istentisztelet egy részét, amely magyar és egyházi szláv nyelven folyt, a Magyar Televízió is rögzítette a legközelebbi „Örömhír” adás céljára. Az áldozás után került sor Tyihon püspök atya ünnepi üzenetének felolvasására, amelyet Szent István király ünnepe alkalmából tett közzé. Az ünnepi szent liturgiát hálaadó istentisztelet és körmenet követte, majd kormányzó főpapunk igehirdetése, amelyben a szent király ma is érvényes és követendő példáját állította a hívők elé.

Szent István király ünnepnapjának délutánján Tyihon püspök atya az egyházi-állami megemlékezéseken is részt vett, ott volt a Szent Jobb körmenetben, amely a Belváros utcáin vonult végig, majd rövid munkamegbeszélésen találkozott Áder János köztársasági elnökkel és Semjén Zsolt miniszterelnök helyettessel.

Az ünnep alkalmából adott esti, állami fogadáson főpapunk Erdő Péter esztergomi bíboros-prímással is találkozott, Isten segítségét és Szent István király oltalmát kérve a bíboros magyar földön végzett főpásztori szolgálatára.

(Forrás: //hungary.orthodoxia.org/?lang=ru) (Ford. I. T.)

This post is also available in: orosz

Vélemény, hozzászólás?