Megjelent a “Szent Hegy titka” 3. kiadása

 

szofronyijKedves Híveink, honlapunk Látogatói! Örömmel értesítünk mindenkit, hogy ismét megjelent Szofronyij (Szaharov) apát, „A SZENT HEGY TITKA – ÁTHOSZI SZILUÁN (1866–1938)  ÉLETE, TANÍTÁSAI  ÉS ÍRÁSAI” immár 3. kiadása az Odigitria és a Jel Kiadó közös gondozásában. A könyv kapható a nagy könyvterjesztők boltjaiban, ill. kedvezményesen megrendelhető a következő világhálós helyeken: 

  1. a „prosperod” weboldalon
  2. a „bookline”-on

+

Sziluán atya, az orosz származású áthoszi szerzetes, a XX. századi ortodox keresztény spiritualitás kivételes alakja, akinek személyes vallomásként megörökített tanításai a nyugati egyházban Szent Ágostonéhoz hasonlíthatók.

Szülei egyszerű földművesek voltak. 1892-ben, a katonai szolgálat letöltése után egy héttel, az áthosz-hegyi Szent Panteleimon monostor felé vette az útját. A falusi iskolában mindössze két osztályt végzett el. A monostorban viszont magába szívta azt a gazdag örökséget, amely a keresztény szerzetesség forrásáig nyúlik vissza, és az egyiptomi, palesztinai pusztaságokban élő ókeresztény remete atyákhoz hasonló bölcsességre tett szert. Valódi sztarec, „öreg” lett, azaz olyan szerzetes, akit évtizedek alatt megszerzett bölcsessége, lélekbe látása alkalmassá tett arra, hogy mások számára is tanító legyen.

Kivételes alkatú ember volt, nem mindennapi fizikai erővel rendelkezett. Ezek a különleges adottságok tették rendkívüli teljesítményekre képes aszkétává. A konstantinápolyi egyház szinódusa 1988-ban avatta szentté.

 

Vélemény, hozzászólás?