Ünnepség ─ Neofit bolgár pátriárka részvételével ─ a budapesti Szent Cirill és Metód egyházközség fennállásának 100. évfordulóján

small2016 május 11-én, Szent Cirill és Metód napján, a budapesti bolgár ortodox egyházközség fennállásának 100. évfordulója alkalmából ünnepi szent liturgiát tartottak a Vágóhíd utcai templomban, amelyen Neofit bolgár pátriárka is részt vett.

Az ünnepi istentiszteletet maga a pátriárka vezette, vele együtt szolgált Tyihon podolszki püspök, Kirill moszkvai pátriárka vikáriusa, a Magyar Ortodox Egyházmegye kormányzója, Andrej ausztriai és svájci püspök (Szerb Ortodox Egyház), Siluan gyulai püspök (Román Ortodox Egyház), Antonij nyugat- és közép-európai metropolita (Bolgár Ortodox Egyház), valamint a magyarországi ortodox egyházmegyék papjai és diakónusai. 

Az áldozási ének után Tyihon püspök köszöntötte Neofit pátriárkát Húsvét és Szent Cirill és Metód ünnepe alkalmából, majd egy míves, kézzel festett húsvéti tojást nyújtott át neki és a vele szolgáló többi főpapnak ajándékul. A szent liturgia a hagyományos „Éljen soká” éltetéssel ért véget, amelynek során „számos évet” kívántak a jubileumi istentiszteleten résztvevő ortodox egyházak pátriárkáinak, Kirill, Irinej, Daniel és Neofit egyházfőknek. Az ünnepség végén a bolgár egyházfő fordult az egybegyűltekhez, felelevenítette az apostolokkal egyenlő Cirill és Metód 9. századi misszióját, amely megteremtette a szláv ortodox egyházak ma is kívánatos testvéri egységét.

Az ünnepen a Bolgár Ortodox Egyház Nyugat- és Közép-Európai metropóliájának kórusa énekelt.

(A Moszkvai Egyházmegye Észak-keleti Vikariátusának honlapja nyomán)

 

This post is also available in: orosz

Vélemény, hozzászólás?