Tyihon püspök névnapja és ünnepi szolgálata Kirill pátriárkával

episkoptihonÁprilis 7. kormányzó főpapunk névnapja, akinek mennyei oltalmazója az újvértanú Tyihon moszkvai pátriárka (†1925. április 7.).

Ezen a napon a Magyar Ortodox Egyházmegye papjai és hívei levélben köszöntötték elöljárójukat:

„Excellenciás Püspök Úr, szeretett Urunk!

A mai napon, amikor Egyházunk Szent Tyihon főpap, moszkvai pátriárkára emlékezik, akinek Ön méltán viseli a nevét, szívből köszöntjük mennyei oltalmazója ünnepe alkalmából!

A szerzetesi felnyírásban Ön nemcsak a szent főpap nevét vette fel, hanem jellemét, szolgálatát is követendő példának állította, amely Isten és Egyháza iránti teljes odaadásban, a hit szilárd őrzésében, és az emberek forró szeretetében jutott kifejezésre. Egyházunk hívei hamar megérezték, hogy Ön igazi atyai szeretettel, bölcs gondoskodással vezeti őket.

Imádsággal kívánjuk Önnek, Excellenciás Urunk, Isten el nem múló segítségét, Szent Tyihon pátriárka oltalmát életében, munkájában, felelős szolgálataiban, amelyekkel Szent Egyházunk Önt megbízta.

Ísz pollá eti, Deszpota!

Éljen soká, szeretett Urunk!

A Magyar Ortodox Egyházmegye papjai és hívei

Budapest, 2016. április 7-én

+

Ugyancsak április 7-re, Szent Tyihon napjára esik Örömhírvétel ünnepe az ónaptár szerint. Ezen a napon Kirill pátriárka vezette a vigíliát és a szent liturgiát a moszkvai Kreml Örömhírvételről elnevezett templomában. Szergij szolnyecsnogorodi püspök, a Moszkvai Patriarkátus adminisztratív titkárságának vezetője mellett a pátriárkával együtt szolgált a névnapját ünneplő Tyihon podolszki püspök is, számos szerzetespap és pap segédletével.

Szent Tyihon

Патриарх_Московский_и_всея_России_Тихон

This post is also available in: orosz

Vélemény, hozzászólás?