Kárpátaljai zarándokok az Istenszülő Ahtirkai ikonjának ünnepén

Ahtirkai_ikon_03A miskolci Szentháromság egyházközség július 4-én ünnepelte a Szentséges Istenszülő Athirkai ikonjának ünnepét. A főpapi liturgiát Márk huszti és nagyszőlősi metropolita vezette. Vele együtt szolgált Tatárka Kirill megbízott parochus, Sipos Barnabás debreceni parochus és Nyikolaj atya, a tiszabökényi magyar ajkú ortodox egyházközség másodlelkésze, Georgij Petrovcij protodiakónus, valamint Vlagyimir Petrovcij és  Szegedi Szabolcs István diakónusok. A miskolci közösség tagjai mellett budapesti, debreceni és kazincbarcikai hívek is részt vettek a szent liturgián. Külön örömet jelentett, hogy Márk metropolita kiséretében egy zarándokcsoport is érkezett a templomba, amely a huszti egyházmegye papjaiból, híveiből, valamint a lelkészek feleségeiből és gyermekeikből állt. 

Az imádságok, az énekek magyarul és egyházi szlávul hangzottak el. Az énekes szolgálatot a huszti egyházmegye hatfős papi kórusa nyújtotta. A templomot keleti szláv ─ kijevi, moszkvai, kárpátaljai ─ dallamok hangjai töltötték be. Sokan járultak szent eucharisztiához, szívükbe fogadták az ünnepből fakadó áldást.

A liturgia után Márk metropolita és a papság egyházi szláv nyelvű könyörgést végzett az Istenszülő Ahtirkai ikonja előtt. Magyarul hangzott el a Lukács evangéliumából vett olvasmány, illetve az Istenszülőhöz szóló imádság. A főpásztor a Szűzanya közbenjáró szeretetéről, anyai oltalmáról és segítségéről szólt tanító beszédében. Tatárka Kirill megbízott parochus a hazai hívek és zarándokok háláját tolmácsolta a főpap és a vendégek felé, köszönetet mondott a barátságért és a szeretetért, amellyel, mint legszebb ajándékkal, a huszti egyházmegye főpásztora, papjai és hívei lepték meg a miskolci közösséget.

Az istentiszteletet ünnepi ebéd követte, amelyet vendéglátók és vendégek örömben, testvéri szeretetben, kötetlen, baráti beszélgetésben költöttek el.

Tatárka Kirill pap
megbízott parochus

*

Az ünnep előtt a Szent István Rádió riportere, Grunda János, interjút készített a Közelkép c. adás számára Tatárka Kirill megbízott parochussal az Ahtirkai ikonról, annak miskolci ünnepéről. Az adás első részét meghallgatható az alábbi hangfájl lejátszásával.

*

This post is also available in: orosz

Vélemény, hozzászólás?