„Májusi Szent Miklós” ünnep Tokajban

tokajMájus 9-én, szombaton, Csodatévő Szent Miklós mürai püspök ereklyéi Bariba való átvitelének ünnepén főpapi szent liturgia volt a tokaji ortodox templomban.

Az ünnepi liturgiát Feodor munkácsi és ungvári érsek végezte Márk archimandrita szerzetespap, prot. Viktor Miszo, prot. Dimitrij Szidor, Dobos Antal és Tatárka Kirill papok, valamint Georgij Jakim protodiakónus és Szegedi Szabolcs István diakónus segédletével. Szent Miklós püspök ereklyéi átvitelének a napjára ünnepi kórus is alakult a miskolci Szentháromság templom énekeseiből és a kárpátaljai zarándokokból. Miskolcról, Kazincbarcikáról és más Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településekről is érkeztek hívők a templomba. 

A szent liturgia végén körmenetet volt, amelyen a hívők Szent Miklós püspök ünnepi tropárionját (himnuszát) énekelték magyar és egyházi szláv nyelven. A templom kapujánál került sor a Krisztus feltámadásáról szóló evangéliumi perikópa felolvasására. A templomba visszaérkezve a kárpátaljai zarándokcsoport tagjai rövid könyörgést tartottak a II. világháborúban elesett egykori szovjet katonák emlékére.

Feodor érsek atya felelevenítette beszédében Csodatévő Szent Miklós püspök életét, és szólt egy újkori ikonról, amely az “Itt állok az ajtó előtt és zörgetek” nevet kapta az egyházi hagyományban. Az ikonon Krisztus Urunk látható, amint egy egyszerű ház ajtaja előtt áll, zörget, és bebocsátásra vár. A Megváltó mozdulatán látszik, hogy finoman, csendesen zörget, és türelmesen vár, hogy ajtót nyissanak. Ez a mélyen jelképes ábrázolás valójában azt mutatja, hogyan jön el mindnyájunkhoz, egyenként, külön-külön az Úr, hogy zörgessen szívünk, lelkünk ajtaján. Boldog az az ember, aki meghallja a kopogtatást, és örömmel siet, hogy ajtót nyisson az érkező drága vendégnek. Krisztus Urunk Szent Miklós szívének ajtaján is zörgetett, és az istenfélő ifjú habozás nélkül beengedte, hogy attól fogva mindig Krisztussal a szívében és az ajkán vigye véghez csodás tetteit. Feodor érsek atya szavait Szegedi Szabolcs diakónus köszönte meg, kérve a főpásztort, hogy továbbra is hordozza szívében a Tokajban összegyűlt híveket és a magyarországi ortodox misszió ügyét.

Az ünnepnap szeretetvendégséggel ért véget, amelyet a tokaji közösség tagjai készítettek zarándoktestvéreik számára. Feodor érsek atya és kísérete megtekintette a Városi Múzeumban őrzött, igen értékes ikongyűjteményt, megköszönte a szívélyes, meleg fogadtatást, és elbúcsúzott a hívektől és Tokaj városától.

Т. K.

Vélemény, hozzászólás?