Ortodox szent liturgia Tihanyban

Img00001Május 2-án, szombaton, Boldog Moszkvai Matrona ünnepén ortodox liturgia volt a Tihanyi Bencés Apátság altemplomában, ahol I. András király sírja található. A Tihanyi Apátság, hazánk egyik legrégebbi monostora körül számos, a Kijevi Barlangkolostorból érkezett szerzetes telepedett le a 11. században. A barátok Anasztázia hercegnő, I. András királyunk feleségének kíséretében érkeztek ide. 

Áthoszi Szűzanya ikonjaA szent liturgiát prot. Nyikolaj Kim atya, hévízi parochus tartotta Vajna-Éliás István és Vlagyimir Csepizsov diakónusok segédletével, valamint a Natalja Prokk által vezetett, a hévízi és a budapesti Szent Szergij egyházközség énekeseiből alakult kórus kíséretével.


A tihanyi ortodox istentiszteletek már több éves múltra tekintenek vissza, jó hagyománnyá váltak, sok ortodox hívő keresi fel mind Magyarország különböző városaiból, mind külföldről. Hévízről ezúttal külön autóbusz hozta a zarándokokat az ünnepre.

A szent liturgia végén Nyikolaj atya köszönetét fejezte ki Dr. Korzenszky Richárd atyának, tihanyi perjelnek a vendéglátásért, a testvéri szeretetért, és minden hívőt megajándékozott egy-egy „Áthoszi” Szűzanya ikonnal, amelyet áprilisi, áthoszi zarándoklatáról hozott magával.

Vélemény, hozzászólás?