Emlékezés a tokaji orosz kolónia és misszió történetére

rkc1Budapesten, február 10-én, a budapesti Orosz Kulturális Központban egy tájékoztató-kiállítás keretében került bemutatásra „Az orosz-magyar gazdasági kapcsolatok fejlődésének története”, amelyet az ún. „diplomaták napja” alkalmából rendeztek. A program különlegessége volt, hogy a rendezvény Tokaj város önkormányzata, a magyar huszárok és a hadi hagyományokat őrzők egyesülete összefogásával valósult meg. A rendezvényen a budapesti orosz nagykövet, valamint a magyar parlament és Tokaj város képviselői is részt vettek. 

A vendégek megismerkedhettek a 18. században, Tokajban és környékén tevékenykedő orosz kolónia történetével, amelynek részét képezte egy „kereskedelmi bizottság” és egy „egyházi misszió”. A bizottság feladata volt a tokaji borok vásárlása és eljuttatása a cári udvarba. Ez voltaképpen egyfajta kereskedelmi „képviselet” volt, amely körül valójában az első orosz kolónia létrejött.

A 18. század első felében a városba érkezett görög kereskedők és kompániájuk (érdekképviseletük), valamint az orosz egyházi misszió és közösség 1790-re már közösen kőtemplomot emelt, a ma is álló Szent Miklós templomot, amely most múzeum, de évente többször végeznek benne ortodox istentiszteletet.

A tájékoztató-kiállítás magában foglalta a történelmi múlt felidézését, a tokaji tájkörzet muzeális tárgyainak bemutatását, a kor népi-kulturális hagyományainak felelevenítését.

A Magyar Ortodox Egyházmegye részéről Szegedi Szabolcs István, a tokaji templom megbízott diakónusa, prot. Kádár Iván a budapesti Radonyezsi Szent Szergij templom és prot. Nyikolaj Kim, a hévízi ortodox egyházközség parochusa vett részt az eseményen.

(foto: Kim Olga)

This post is also available in: orosz

Vélemény, hozzászólás?