Zarándoklat a szlavóniai ortodox egyházmegyébe

PC190066-001Egyházmegyénk főpásztora, Márk érsek atya áldásával Tatárka Kirill pap és a budai szerb egyházmegye diakónusa, Strijk András rövid, kétnapos zarándoklatot tett a Szerb Ortodox Egyház szlavóniai egyházmegyéjébe. Az egyházmegye Horvátország keleti részén található, központja Pakracban van.

A zarándokok december 18-án érkeztek meg Pakracba, ahol részt vettek a Szentháromság püspöki templomban tartott ünnepi esti istentiszteleten. A szertartás után átadták azokat az adományokat, egyházi szláv nyelvű istentiszteleti könyveket, teológiai könyveket, ikonokat, gyertyákat, liturgikus tárgyakat, amelyeket kárpátaljai és magyarországi ortodox egyházközségek és magánszemélyek ajánlottak fel a szlavóniai ortodox testvérek részére. Ezután bensőséges találkozóra került sor az egyházmegye főpásztorával, Jovan (Ćulibrk) püspökkel, amelyen a püspök őszinte örömét fejezte ki amiatt, hogy a magyarországi papok alkalmat találtak arra, hogy felkeressék az általa vezetett egyházmegyét, és tanúságot tegyenek testvéri szeretetükről.

December 19-én, Csodatévő Szent Miklós mürai püspök ó-naptár szerinti ünnepén Kirill pap és András diakónus együtt szolgált Jovan püspökkel, Dragan Gaćeša slatinai parochussal és az egyházmegye diakónusaival Voćinban, az I. Egyetemes Zsinat Atyáinak szentelt templomban tartott szent liturgián. Az istentisztelet után Dragan atya meghívására ellátogattak Slatinára, felkeresték a helyi Szent Péter és Pál ortodox templomot és részt vettek a parochus családi védőszentjének, „szlávájának” ünnepén, amelyet Szent Miklós napján tartanak. Útjuk utolsó állomása a 16. századi, Szent Miklós tiszteletére épített Orahovica monostor volt, ahol megtekinthették az templom freskóit és az itt őrzött értékes ikongyűjteményt. A püspök atyától vett áldás és búcsú után ─ egy testvéri találkozás melegével és a közös szolgálat örömével ─ a zarándokok hazaindultak Magyarországra.

T. K.

This post is also available in: orosz