Főpapi liturgia a miskolci Szentháromság templomban

2014.11.23.-75November 23., Pünkösd utáni 24. vasárnap kivételes nap volt a miskolci ortodox közösség számára. A vasárnapi szent liturgiára ─ Márk érsek, a Magyar Ortodox Egyházmegye kormányzójának áldásával ─ Siluan, gyulai román püspök érkezett a Szentháromság templomba a budapesti Keresztelő Szent János román ortodox egyházközség nagy létszámú zarándokcsoportjának kíséretében. A gyulai püspökkel együtt szolgált Tatárka Kirill, a templom megbízott parochusa, valamint Magyar Máriusz esperes, budapesti parochus, Venedikt Hromej szerzetespap, Claudiu Condurache archidiakónus, Emanuel Vaduva diakónus és Szegedi Szabolcs István diakónus. 

 

Az ünnepi istentisztelet végén a megbízott parochus köszöntötte Siluan püspök atyát és a vasárnapi szent liturgia résztvevőit, majd a miskolci ortodox közösség nevében egy Krisztus ikont adott ajándékba a főpásztornak.  A Budapestről érkezett román hívők, valamint a miskolci, felsőzsolcai, kazincbarcikai magyar, bolgár, orosz, ukrán testvérek előtt Siluan püspök atya először az egykor Miskolcon született Andrei (Saguna) nagyszebeni metropolitáról (+1873), az erdélyi román egyház, oktatás és kultúra építőjéről szólt, akinek az emlékére a budapesti zarándokok érkeztek, majd a gazdagság keresztény értelmezéséről beszélt (Lukács 12,16-21): a vasárnapi példabeszédben szereplő gazdag nem azért vált „esztelenné”, mert gazdag volt, hiszen vagyonát nyilván becsületes, megfeszített és bölcs munkálkodással szerezte, hanem azért, mert azt önmagában való célnak tekintette, és megfeledkezett a legfontosabbról, az „Istenben való gazdagodásról”.

Az istentisztelet után a miskolci hívek agapén látták vendégül a zarándok-vendégeket, majd közös testvéri ebéd keretében szőtték tovább a barátság szálait.

T. Kirill

 

This post is also available in: orosz