Az Egyház és a diaszpóra találkozója Rómában

roma1November 18-án, az Orosz Föderáció római nagykövetének rezidenciáján rendezték meg azt a kerekasztal beszélgetést, amelyet „Az Orosz Ortodox Egyház és az európai orosz diaszpóra együttműködése tapasztalatainak” szenteltek. A találkozót a Föderáció Külügyminisztériuma, ill. a moszkvai patriarkátus Külső Egyházi Kapcsolatok Hivatala kezdeményezte. Az Egyház küldöttségét, a Hivatal munkatársai kíséretében, annak irányítója, Márk jegorjevszki érsek vezette. 

A római találkozóra Európa számos országából érkeztek püspökök Németországból, Svájcból, Nagy Britanniából, ill. különböző parochiákon szolgálatot végző papok, valamint a diaszpóra képviselői Belgiumból, Németországból, Magyarországról, Írországból, Görögországból, Hollandiából, Norvégiából, Svájcból, Svédországból.

A kerekasztal megbeszéléseket könyörgő istentisztelet nyitotta meg a római Szent Katalin Nagyvértanú templomban, majd Filaret Bulekov főapát köszöntötte az egybegyűlteket, kihangsúlyozva az ilyen találkozók jelentőségét a diaszpóra számára. Az Európában jelenlévő egyházmegyék és egyházközségek eddigi szolgálatának a tapasztalatait Márk érsek foglalta össze. Az érsek előadása után számos felszólalás hangzott el a különböző egyházi és világi képviselők részéről, többek között prot. Nyikolaj Kim atya, a hévízi egyházközség parochusa is megosztotta tapasztalatait a fórummal.

A megbeszélések fő témái a következők voltak: az oroszajkú diaszpóra támogatása az európai kontinensen, pasztorális szolgálat, „vasárnapi” iskolák és orosz nyelvi iskolák működésének megszervezése, valamint az ortodox kultúra oktatása az európai orosz nagykövetségekhez tartozó iskolákban.

Az első konferenciát 2009-ben tartották Brüsszelben, azóta a világ számos régiójában került sor ilyen jellegű találkozóra, 2010-ben Buenos Airesben, 2011-ben Pekingben, 2012-ben San Franciscóban, majd 2013-ban Johannesburgban.

This post is also available in: orosz