Beiktatták az új ukrán egyházfőt, Onufrij metropolitát

ohufrij2014. augusztus 17-én, a Kijevi Barlangmonostor Nagyboldogasszony templomában iktatták be hivatalába az Ukrán Ortodox Egyház új elöljáróját, Onufrij, kijevi metropolitát, miután az ukrajnai püspökök zsinata augusztus 13-án megválasztotta metropolitának és a választást Kirill pátriárka megerősítette. 

A beiktatási szent liturgiát a Nagyboldogasszony-székesegyház előtti téren tartották, a hívők nagy sokaságának a jelenlétében és csaknem az egész ortodox világ képviselőinek a részvételével. A kis bemenet után az Ukrán Ortodox Egyház szent szinódusának a fölszentelés tekintetében rangidős főpapja, Agafangel odesszai metropolita olvasta fel a főpapi zsinat határozatát az új metropolita megválasztásáról, Ilarion, volokolamszki metropolita pedig, aki Kirill pátriárkát képviselte a bakitatáson, felolvasta a pátriárka rendeletét, amelyben ─ megválasztása után azonnal ─ megerősítette tisztségében az újonnan megválasztott egyházfőt.

A hagyományokhoz híven, a Háromszorszent-ének elhangzása után Agafangel metropolita és Lazar, szimferopoli és krími metropolita ünnepélyesen háromszor beültették Onufrij metropolitát a felső helyen álló trónusba. Az ünnepi istentisztelet végén történt Onufrij metropolita nemrég elhunyt elődjének, Vlagyimir metropolita pásztorbotjának az átadása.

Az új metropolita többek között kijelentette: „Imádkozunk Istenhez, hogy Urunk adja meg a békesség lelkét azoknak, akik ma egymás ellen küzdenek, hogy megértsék, egymást gyilkolni, nem Istentől való parancsolat…A mi szolgálatunk abban áll, hogy az embereket neveljük, lelkileg felemeljük. Nem csak lelki, hanem materiális szenvedéseikben is együtt vagyunk az emberekkel. Osztozunk sorsukban, hogy enyhítsük a fájdalmat, keserűséget, amelyet ma át kell élniük.”

Az új egyházfő szavaitól és tetteitől ma igen sok függ. Az Ukrán Ortodox Egyház, amely széleskörű autonómia mellett a moszkvai patriarkátus részét képezi, Ukrajna legnagyobb és legbefolyásosabb egyházi szervezete.

+

Onufrij (Berezovszkij) metropolita 1944. november 5-én született, az odesszai tartomány Koritnoje nevű falujában, papi családban. 1969-ben nyert felvételt a Moszkvai Teológiai Szemináriumba, és 1971-ben, a novíciátusi évek után a Szentháromság-Szergij Lavrában szerzetessé nyírták. A felnyírásban a 4. századi egyiptomi szent remete, Onúfriosz nevét kapta. Ugyanabban az évben diakónusi felszentelésben, 1972-ben pedig papi felszentelésben részesült. 1980-ban apáti kinevezést kapott. 1988-ban fejezte be a Moszkvai Teológiai Akadémiát teológiai kanditátusi fokozattal. Ugyanabban az évben kinevezték a Pocsajevi Nagyboldogasszony Lavra perjelévé.

1990-ben püspökké szentelték, és a csernovci és bukovinai katedrára nyert kinevezést. 1994-ben érseki rangot kapott és az Ukrán Ortodox Egyház szent szinódusának állandó tagja lett. A 2000. évben nyerte el a metropolitai rangot.

Az ukrán szinódus 2014. február 24-i határozatával a kijevi metropólia helytartója lett, és egyúttal a moszkvai szinódus állandó tagja.

Isten segítse Onufrij metropolitát szolgálatában „számos éven át!”

 

This post is also available in: orosz