Könyörgés az ukrajnai békéért a budapesti Nagyboldogasszony székesegyházban

IMG_4400-001Május 7-én, Márk érsek áldásával, könyörgő istentisztelet volt a Petőfi téri Nagyboldogasszony székesegyházban az ukrajnai békéért. A különböző egyházközségek hívei közös imára gyűltek egybe, hogy azokért a felebarátaikért könyörögjenek, akik most nehéz időket élnek, súlyos próbatételeken mennek keresztül Ukrajna földjén. 

A magyarországi ortodox egyházmegyék papjai közösen végezték a könyörgést magyar, egyházi szláv és román nyelven. A budapesti magyar egyházmegyéből prot. Imrényi Tibor, prot. Magyar István, prot. Nyikolaj Kim, Tatárka Kirill és Gyimitrij Kornyilov lelkészek, valamint Szvjatoszlav Bulah diakónus vett részt a szolgálatban, a budai szerb egyházmegyéből Zoran Osztoics lelkész, a gyulai román egyházmegyéből prot. Magyar Máriusz és David (Pop) szerzetespap, akit a Nagy Szent Vazul szerzetesi közösség nővérei is elkísértek.

A több nyelven folyó könyörgés, a különböző hazai nemzetiségeket képviselő lelkészek és hívők, az „egy szájjal és egy szívvel” mondott imádság a templomi közösségnek azt a mély vágyát fejezte ki, hogy minden Krisztust szerető testvér és nővér békességben, kölcsönös megbocsátásban, szeretetben és igazságban gyűlhessen egybe Ukrajnában és szerte a világon. Ennek a vágynak adtak hangot, erre buzdítottak a könyörgő istentisztelet befejeztével Tatárka Kirill és Nyikolaj Kim lelkészek.

 

 

This post is also available in: orosz