Megemlékezés a Szahalin szigeti merénylet templomi áldozatairól

P1090079„Nagyobb szeretete senkinek sincs annál, mint ha valaki életét adja barátaiért.” Jn 15,13.

A budapesti Nagyboldogasszony-székesegyházban gyászszertartáson emlékeztek meg a február 9-i, Vámos és farizeus vasárnapján történt Szahalin szigeti véres merénylet keresztény áldozatairól.

Amint azt a tv-csatornák és a sajtó is hírül adta, február 9-én, helyi idő szerint du. 2 óra tájban felfegyverzett férfi hatolt be a Juzsno-szahalinszki Menybemenetel-székesegyházba, kézifegyveréből lövöldözni kezdett az ikonokra, majd a bent tartózkodó hívőkre fogta. Helyi beszámolók szerint Ljudmila szerzetesnő, aki a templom felügyeletével volt megbízva, határozottan magára vonta a merénylő figyelmét, ezalatt a többi hívőnek, köztük gyermekeknek, sikerült elhagyniuk a templomot. Az apáca végig a helyén maradt, a merénylő elsőként őt lőtte agyon. Papok már nem voltak ekkor a templomban, mivel délután 2 óra volt. A merénylő ordítozott, hogy gyűlöli az egyházat, a kereszténységet, Istent, szétlőtte az ikonokat, összetörte a keresztet. A második áldozat egy eddig még ismeretlen férfi lett, aki imádkozni tért be a templomba, szintén a helyén maradt, és felszólította a merénylőt, hogy azonnal tegye le a fegyvert, ám a merénylő őt is agyonlőtte. Hat további hívő sebesült meg a lövöldözésben, akiket most kórházban ápolnak: Kira, Artyom, Igor, Irina, Valerija, Szvetlana.

Ma is vannak keresztények, akik, ha kell, a vértanúk módján néznek szembe támadóikkal, akik számára a kereszténység nem csupán a hit megvallását jelenti, hanem életet, Krisztus követését, egészen a kereszthalálig.

Istenben megpihent Ljudmila szerzetesnő Ljudmila Petrova újvértanúról (+1937) kapta a szerzetesi nevét. Hűséges tanítványnak bizonyult…

A budapesti halotti megemlékezést Gyimitrij Kornyilov, a Nagyboldogasszony-székesegyházban működő Szentháromság orosz ortodox egyházközség lelkésze végezte Szjvatoszlav Bulah diakónus segédletével.

Adj, Urunk, a Te elhunyt szolgáidnak örök nyugodalmat!

(A „Pravoszlavije i mir” 2014. február 9-i közlése nyomán)

I. T.

 

This post is also available in: orosz