Ortodox Karácsony Magyarországon

rozhd2

A Duna Híradó, az MTV1 és más televízió csatornák híradói is beszámoltak arról, hogy a magyarországi ó-naptárt követő ortodox keresztény közösségek 2014. január 6-9. között ünnepelték Krisztus Urunk születését: „Amíg a nyugati keresztényeknek ma véget ért a karácsony, az ortodox egyházban ma ünneplik Jézus születését” – adta hírül a Duna Híradó.

Meg kell jegyeznünk, hogy a híradás pontosításra szorul, hiszen köztudomású, hogy az egyetemes ortodoxiában ─ a dátumhoz kötött ünnepek tekintetében ─ két naptár van engedélyezve: az ó- vagy Julián-naptár és az új- vagy új-Julián naptár, amely gyakorlatilag egybeesik a nyugati, gregorián naptárral. Ez utóbbit követi a konstantinápolyi, a görögországi, a ciprusi, a romániai, a bulgáriai, a finnországi és más helyi egyház. Az ó-naptárt többek között az orosz, a szerb, és a jeruzsálemi egyház követi, valamint más, kisebb egyházak. A mozgó ünnepek, azaz a húsvéti ünnepkör (Húsvét, Mennybemenetel, Pünkösd és a hozzájuk kapcsolódó egyéb ünnepek) tekintetében nincs ilyen engedmény, az ortodoxia az ó-naptárt követi. Hazánkban az ortodox karácsony megünneplése tehát sajátos, ám az ortodox keresztények számára megszokott módon megy végbe: a legnagyobb lélekszámú hazai kisebbség, a román, valamint a görög, a bolgár és a magyar ortodoxok már megünnepelték a karácsonyt és Vízkeresztet, míg a hazai szerb és orosz közösségeknek január 6-án volt karácsony szentestéje, és csak január 19-én lesz Vízkereszt ünnepe.

A Duna Híradó a pomázi szerb közösségről is beszámolt: az ortodox keresztények a hagyományoknak megfelelően tartották a karácsonyi szertartást. Jézus születésére hagyományos karácsonyi kalács készítésével, valamint tölgyfaágak égetésével emlékeztek, így elevenítették fel, hogy az istállóban Jézusnak is ez adta a meleget.

A Duna Híradó Hévízről is tudósított, ahová idén is több száz orosz turista érkezett, hogy Magyarországon ünnepelje a karácsonyt. Az egyik szállodában a szobák háromnegyedét oroszok vették ki. A Híradó egy orosz asszonyt is megszólaltatott, aki elmondta, először jár Magyarországon és „kifejezetten az ünnepekre érkezett Hévízre, hogy a karácsonyt és a szilvesztert itt töltse, és az itteni módon ünnepelhesse”.

Hazánkban, a Magyar Ortodox Egyházmegyében a budapesti Nagyboldogasszony székesegyházban működő Szentháromság egyházközségben, a Lendvay utcai Radonyezsi Szent Szergij templomban, és a hévízi Életadó Forrásról elnevezett közösségben ünnepelték meg ó-naptár szerint a karácsonyt.

Kedves olvasóink, tekintsék meg az alábbi fényképeket.

I.T.

Budapesti Nagyboldogasszony székesegyház

Budapesti Szent Szergij egyházközség

Hévízi “Életetadó forrás ikonja” egyházközség

Ortodox karácsony Hévízen

Hévízen prot. Nyikolaj Kim, a hévízi ortodox egyházközség parochusa tartott egyházi szláv nyelvű szent liturgiát 2014. január 6-ról 7-re virradó éjjel, a római katolikus Szentlélek-templomban. Több száz orosz turista ünnepelte az ó-naptár szerinti ortodox karácsonyt ebben a városban.

MTI Fotó: Varga György

Ortodox_karacsony_Hevizen_2_resize3_800x600

This post is also available in: orosz