Világháborús emlékként kápolna épül Siófokon

SAMSUNG CAMERA PICTURESAz első világháború 100. évfordulójának emlékére orosz kápolna épül Siófokon, amelynek alapkövét karácsony után helyezték el a Hock János közben.

Mark Golovkov jegorjevszki érsek, a Magyar Ortodox Egyházmegye ideiglenes kormányzó főpapja szentelte fel az alapkövet, a szertartáson dr. Nanovszky György, Magyarország egykori moszkvai nagykövete vállalta a tolmács szerepét. Az eseményen Siófok város vezetése mellett részt vett Oleg Volovik, az Orosznyelvű Írók Nemzetközi Szövetségének elnöke is.

Balázs Árpád, Siófok polgármestere a Part Fm rádiónak nyilatkozva elmondta, fontos része a történelmünknek az első világháború, mint ahogy az is fontos esemény, amikor egy hajdan ellenséges oldalon álló ország polgárai gondolják úgy, hogy emlékművet állítanak a mi országunkban. „Hiszek abban, hogy amikor az áldozatokra emlékezünk, a békét őrizzük” – fogalmazott a polgármester, aki azt is elmondta, hogy tervpályázatot írnak ki a kápolna megépítésére, ahol a zsűri egy olyan vegyes bizottság lesz, amelyben döntő szerep jut a város vezetésének. Egy ortodox keresztény kápolna épül a városban, ami az egyházak közötti megértést is jelképezi, és amivel nem egy egyházközség létrehozása a cél, hanem az, hogy nyitott szívvel forduljunk egymáshoz – mondta Balázs Árpád.

Mark Golovkov arról beszélt, hogy a megépülő orosz ortodox kápolnával azokra kívánnak emlékezni, akik az első világháborúban az életüket adták a hazájukért.  Magyarországon 129 olyan hely, temető található, amely orosz katonák sírhelyeit őrzi. Az elhunytak emlékének megőrzése minden túlélőnek köztelessége – fogalmazott a püspök, megköszönve Siófoknak, hogy befogadta a kezdeményezést. Reményét fejezte ki, hogy az új kápolna, amelynek leendő védőszentje, Szent Demeter nagyvértanú, Pannónia földjén született, a város egyik új gyöngyszemévé válik.

Forrás: SIÓFOK.HU

 

 

 

This post is also available in: orosz