Beszámoló a Magyarországi Román Ortodox Egyházmegye decemberi oltárünnepéről

gyula1December 6-án, Csodatévő Szent Miklós mürai püspök napján ünnepelte a Magyarországi Román Ortodox Egyházmegye a gyulai székesegyház oltárünnepét. Az ünnepi istentiszteletet Nicodim, severini püspök vezette, akivel mint házigazda Sziluan, gyulai püspök, az egyházmegye kormányzója szolgált együtt. Az ünnepre meghívást kapott Márk, jegorjevszki érsek is, a Magyar Ortodox Egyházmegye kormányzója. Az érsek atya prot. Nyikolaj Kim, hévízi parochusnak adott áldást arra, hogy képviselje az ünnepségen.

A hívők szép számban vettek részt az ünnepi liturgián. Ott voltak igazgatójuk vezetésével a gyulai Nicolae Balcescu Gimnázium és Általános Iskola diákjai, Ignat Bogdan, Románia budapesti nagykövetségének másodtanácsosa a követség munkatársainak kíséretében, valamint a sajtó képviselői. A szent liturgián a Koinonia román vendégkórus énekelt.

 

A püspök atyák igehirdetése után prot. Nyikolaj Kim köszöntő szavakkal fordult hozzájuk Márk érsek atya és a Magyar Egyházmegye nevében:

 

„Nagyméltóságú és kedves Sziluán püspök atya, Nicodim püspök atya, kedves paptársak és egybegyűlt hívek!
Engedjék meg, hogy köszöntsem Önöket egyházmegyénk kormányzó főpapja, Márk jegorjevszki érsek és az egyházmegye papsága nevében székesegyházuk védőszentjének ünnepe alkalmából. Szent Miklós valóban egyetemes szentünk, aki főpásztori oltalma alatt ismét egybegyűjtött bennünket, magyarországi ortodox keresztényeket. Nagyméltóságodat hű barátként és testvérként tartjuk számon, akivel mindig örömteli érzés együtt szolgálni és imádkozni. A Krisztusban való egységünk azért is rendkívül fontos a mostani időkben, hogy ellent tudjunk állni a minket körülvevő világ részéről érkező kísértéseknek és támadásoknak, amely egyre inkább eltávolodik az evangéliumi parancsoktól.

Kedves Püspök atya, engedje meg, hogy biztosítsam Önt igaz barátságunkról, és kívánjak Önnek és istenszerető nyájának mennyei áldást Isten nagy és szent főpapjától, Miklós püspöktől, és sikeres, üdvös szolgálatot számos éven át!”

 

A köszöntő szavakra Sziluán püspök válaszolt:

Háláját fejezte ki Márk érseknek a köszöntésért, és azt a reményét, hogy a jövőben is gyakran fognak együtt szolgálni. Legutóbbi közös szolgálatuk is igen emlékezetes volt számára, amelyet Márk érsekkel, ill. a többi ortodox testvérrel tartott Budapesten és Miskolcon.

Az ünnepi istentisztelet testvéri együttlét, majd ebéd követte.

Az ünnepről részletes beszámoló található román nyelven a gyulai ortodox egyházmegye hivatalos honlapján: http://www.ortodoxia.hu/

 

This post is also available in: orosz