Az Orosz Ortodox Egyház Külkapcsolati Osztályának helyettes vezetője magyar diplomatákkal találkozott

ovcs2013. augusztus 29-én Moszkvában, az Egyházi Külkapcsolatok Osztályának épületében találkozott a moszkvai patriarkátus külkapcsolatokért felelős osztályának helyettes vezetője Filaret (Bulekov) archimandrita az oroszországi magyar diplomáciai misszió helyettes vezetőjével, Nagy-Rébék Ferenc meghatalmazott miniszterrel és Róna Ottó követségi tanácsossal.

A találkozó során megvitatásra került az Orosz Ortodox Egyház magyarországi állami intézményekkel való együttműködése, valamint a kereszténység aktuális helyzete Európában.

A tárgyaló felek megkülönböztetett figyelmet szenteltek a közel-keleti és az észak-afrikai helyzetnek. Filaret archimandrita hangot adott a térségben élő keresztény kisebbség helyzete iránti aggodalmának. Nagy-Rébék Ferenc pedig átnyújtotta az Egyházi Külkapcsolatok Osztálya helyettes vezetőjének az Európai Unió Külügyminiszteri Tanácsának 2013. augusztus 21-én kelt határozatát, amelybe, magyar kezdeményezésre, belekerült az egyiptomi kopt közösségek elleni erőszakos cselekedeteket elítélő rész.

A megbeszélés résztvevői több, a feleket kölcsönösen érintő kérdést is megvitattak. Az Egyházi Külkapcsolatok Osztályának munkatársai közül Miguel Palacio és Olga Mazur is részt vett a találkozón.

R. R. D.

 

This post is also available in: orosz

Vélemény, hozzászólás?