Istentisztelet Zalaváron Szent Cirill és Metód missziójának 1150. évfordulóján

Szent Liturgia Zalaváron Szent Cirill és Metód missziójának 1150. évfordulója emlékére 2013. augusztus 21-én, Márk jegorjevszki érsek, a Magyar Orthodox Egyházmegye kormányzója áldásával, Zalaváron ünnepi istentisztelet lesz, a szlávok apostolai, Szent Cirill és Metód moráviai missziója 1150. évfordulójának emlékére. 

A történelmi feljegyzések tanúsága szerint 867-ben Cirill és Metód a mai Zalavár közelében fekvő Blatengradban (Mosaburgban) járt, ahova Kocel pannóniai fejedelem meghívására érkeztek, hogy a szláv nyelvű istentiszteletek végzésére tanítsák a helyi papságot és elősegítsék a kereszténység terjedését az itt élő szlávok körében. 2009-ben a Magyar Nemzeti Múzeum és az MTA Régészeti Intézetének munkatársai egy 9. századi cseréptöredékre bukkantak zalavári ásatásaik során, ami a világon ismert legkorábbi glagolita írásjeleket tartalmazó régészeti leletnek számít. Ez a felfedezés nagy mértékben alátámasztja azt a feltevést, hogy Mosaburg nem csak politikai, hanem kiemelkedő szellemi és egyházi központ is volt fénykorában.

Az egykori nevezetes események tiszteletére történelmi emlékhelyet alakítottak ki Zalaváron, amely magában foglal két Cirill és Metód-emlékművet: Janzer Frigyes 1985-ben felállított alkotását és Ludmila Cvengrošová szlovák szobrászművész 2013 júniusában felavatott művét, a tájtörténeti múzeumot és egy Szent István magyar királynak szentelt kápolnát, amelyet az Árpád-kori templom feltárt alapfalai fölé 1996-ban emeltetett Zala megye közgyűlése.

Az istentisztelet megszervezésének feladatát a hévízi orosz orthodox egyházközség vállalta magára. A Szent Liturgia helye és időpontja: Zalavár, Vársziget, augusztus 21. szerda, de. 10.30. A szervezők mindenkit szeretettel várnak a közös imára!

A Robinson Tours utazási irodának köszönhetően Budapestről zarándokbusz indul Zalavárra. Gyülekező: augusztus 21. szerda 7.00-7.15 között a Nagyboldogasszony magyar orthodox székesegyház előtt (1052 Budapest, Petőfi tér 2.). A szervezők kérése, hogy minden zarándok hozzon magával elegendő ételt és italt a liturgia utáni étkezéshez, mert az emlékparkban nincs lehetőség élelmiszert vásárolni.

This post is also available in: orosz

Vélemény, hozzászólás?