VESZÉLYBEN A MISKOLCI SZENTHÁROMSÁG TEMPLOM!

Kedves Testvérek, Barátaink és Olvasóink! Hazánk egyik legszebb ortodox szentélyét, a műemlékként nyilvántartott miskolci Szentháromság templomot, a város vallási-kulturális örökségének becses emlékét komoly veszély fenyegeti!
2012-ben a templom tetőszerkezetében súlyos gombásodást fedezett fel Dr. Kárpáti László művészettörténész-muzeológus. A Miskolci Ortodox Múzeumért Közhasznú Alapítvány által felkért budapesti szakértő megerősítette a káros elváltozások tényét, azonosította a kár természetét, és sürgősségi cselekvési tervet dolgozott ki, amelynek hiányában a tetőszerkezet összeomolhat, a mennyezet beszakadhat, veszélyeztetve életeket és felbecsülhetetlen értékű műkincseket! Az állapotot a csatolt képek hűen illusztrálják.

Az elkészített kárelhárítási költségvetés szerint mintegy 3.650.000 Ft +ÁFA szükséges a munkák elvégzéséhez.
Az egyházközség kezdeményezésére a Magyar Ortodox Egyházmegye megpályázta a fenti összeget az Emberi Erőforrás Minisztériuma által az egyházak számára kiírt célpályázaton, két másik budapesti célkitűzéssel együtt. Sajnos egyházmegyénk csupán töredékét kapta meg a megpályázott összegnek, és ez csak a budapesti tervek egy részének megvalósítását teszi lehetővé.
Miskolc város önkormányzatához fordultunk, és ígéretet kaptunk arra, hogy segítsége fognak nyújtani, de a jelenlegi anyagi helyzetben a város nem tudja átvállalni a helyreállítás teljes összegét. Elhatároztuk, hogy helyi vállalkozásokkal is felvesszük a kapcsolatot.
Tisztában vagyunk azzal, hogy a jelenlegi hazai és európai gazdasági körülmények között ma sokan vannak, akik csak korlátozott anyagi lehetőségekkel rendelkeznek. Ezért bármilyen segítséget hálásan fogadunk.
Kérjük kedves testvéreinket, barátainkat, jóakaróinkat, hogy lehetőségeik szerint járuljanak hozzá templomunk megmentéséhez!
A 2013. évi januári ökumenikus imahét alkalmából, közadakozásból, már összegyűlt 100.000 Ft. Ezúton is hálásan köszönjük az áldozatkészséget!
Egyházközségünk tagjai társadalmi munkával is készek hozzájárulni templomuk megmentéséhez.

Felajánlásaikat az alábbi számlaszámra várjuk:

A Miskolci Ortodox Múzeumért Közhasznú Alapítvány
3525 Miskolc, Deák tér 7.
Adószám: 18415320-1-05
Számlaszám: Budapest Bank 10102718-10371815-00000002
Megjegyzés: A templom megmentésére

Tatárka Kirill pap, megbízott parochus és a miskolci Szentháromság egyházközség tagjai

 

This post is also available in: orosz