A Kijevi Rusz kereszténnyé válásának 1025. évfordulója

О современной внешней миссии Русской Православной ЦерквиKirill, Moszkva és egész Rusz pátriárkájának elnökletével 2013. július 16-án tartotta utolsó, tavaszi-nyári ülését az Orosz Ortodox Egyház Szent Szinódusa, amelyen elfogadták azt a körlevelet, amelyet a „főpapságnak, papságnak, szerzetesi rendnek és minden hívőnek” címeznek a Kijevi Rusz kereszténnyé válásának 1025. évfordulója alkalmából.

A szinódus tagjai egy másik dokumentumot is jóváhagytak „az Egyház külső missziójáról a mai világban”. Ezzel kapcsolatban meghallgatták a pátriárka beszámolóját az Egyház határokon túli egyházmegyéiről és egyházközségeiről, és olyan határozatot hoztak, amely a Magyar Ortodox Egyházmegye jelenlegi kormányzóját, Márk, jegorjevszki érseket is érinti: megbízták a moszkvai patriarkátus itáliai egyházközségeinek ideiglenes irányításával.

A szinódus egy svájci férfi monostor megnyitásáról is döntött Lugano városában, amely a Szent Kereszt Felmagasztalásának lesz szentelve, és apátjává Gabriel Bunge szerzetespapot, neves svájci teológust és patrológust nevezte ki, aki korábban bencés szerzetes volt, és 2010-ben tért át az ortodox egyházba.

This post is also available in: orosz