„A Béke jóságos angyalának” megszentelése a Balaton partján

 Június 14-én ünnepélyes keretek között nyitották meg a siófoki kikötőt, amelynek része a felújított móló és „A Béke jóságos angyala” szobor.

A szobor tavaly, a Finnugor Népek VI. Világtalálkozójának tiszteletére, a magyarság és a szláv népek barátságának jegyében került felállításra a város Polgármesteri Hivatala és oroszországi jótékonysági, valamint művészeti szervezetek, közöttük az Oleg Volovik vezette Orosznyelvű Írók Nemzetközi Szövetsége erőfeszítéseinek köszönhetően.

A talapzattal együtt kb. tíz méteres alkotás egy aranyozott angyalt ábrázol galambbal a kezében, ami a béke, a barátság és az egyetértés nemzetközi szimbóluma. A szobrot Pjotr Tyimofejevics Sztronszkij orosz szobrászművész készítette. Az alkotás talapzatán emléktábla emlékeztet két nyelven, magyarul és oroszul a Finnugor Világtalálkozóra. A talapzat úgy készült, hogy a hajózási jelzőfényt is beleépítették. A szobor igazi új látványosság lesz a siófoki kikötőbe hajóval érkezőknek és a mólóra kisétálóknak.

Idén Siófok Város Polgármesteri Hivatala felújította a szoborhoz vezető mólót, így a város lakói és az idelátogató vendégek számára újabb szép pihenőhely nyílt. A felújított kikötő ünnepélyes megnyitóján a Magyar Ortodox Egyházmegye kormányzó főpapja, Márk érsek megbízásából prot. Nyikolaj Kim atya, a hévízi orosz egyházközség parochusa is részt vett, és megszentelte a szobrot.

Az ünnepélyes megnyitón és a szoborszentelésen dr. Balázs Árpád siófoki és Tósoki Imre tihanyi polgármester, dr. Nanovfszky György, Magyarország volt moszkvai nagykövete, Oleg Volovik, az Orosznyelvű Írók Nemzetközi Szövetségének elnöke, valamint a Balatoni Hajózási Társaság és több utazási iroda képviselői is jelen voltak.

Az eseményről minden fontosabb magyar televíziós csatorna és a helyi média is tudósított.

Forrás: kozkep.hu és kozterkep.hu

 

This post is also available in: orosz