Egyházi TV műsor a Keszthelyi-hegységből

Május 30-én és június 1-én a Magyar Televízió Vallási és Egyházi Műsorok Szerkesztősége riportfilmet forgatott az Örömhír című ortodox adás számára a Balaton nyugati partja közelében, Lesencefalun található Szent Arkangyalok kápolnáról, és a kápolnát építő Balázs Jánosról és családjáról.

A kápolna 2011 folyamán épült fel a család lelkes munkájának, és számos jó szándékú, magyarországi és külföldi támogató – papok, szerzetesek, világiak – adományai jóvoltából. A kápolna felszentelésére 2011 novemberében, egyházmegyénk főpásztora, Márk érsek atya áldásával került sor. Az Örömhír annak idején beszámolt a kápolna építéséről és felszenteléséről, ezúttal pedig külön kisfilmet készített a kápolnát megálmodó és felépítő Balázs családról és a velük élő gyermekek közösségéről. A forgatás aktualitásához az is hozzájárult, hogy időközben elkészült a kápolna szentélyének több falképe, és a közösség a közelmúltban, egy újvidéki szerb ortodox testvérünk felajánlásból egy régi harangot kapott ajándékba. A felújított harangot június 1-én, a szent liturgia előtt áldotta meg két lelkész, Tatárka Kirill, egyházmegyei titkár és prot. Nyikolaj Kim, a hévízi, – a Szűzanya „Életadó forrás ikonjáról” elnevezett – egyházközség parochusa. Kirill lelkész az Istentől jövő szabadításról beszélt prédikációjában: Isten elküldi angyalát, hogy megszabadítsa Péter apostolt a szorongató fogságból (ApCsel 12,1-11), és elküldte az Ő Egyszülött Fiát, Jézus Krisztust, hogy szabadítására legyen mindazoknak, akik hisznek benne, és hisznek abban, hogy Ő az Atyától jött, és az igazságot hozta el minden ember számára a földön (Jn 8,31-42).

A szent liturgiát szeretetvendégség követte. A vendéglátók az ortodox közösség tagjai és a környékbeli szőlősgazdák voltak.

Az Örömhír következő, a lesencefalui közösségnek szentelt adását június 16-án, vasárnap sugározza a Magyar Televízió.

T. K.

This post is also available in: orosz