Fényes Hét szombatja – Gyöngyös

Május 11-én ünnepelte a gyöngyösi ortodox egyházközség a templom „nyári” ünnepét. Az egyházi évben két alkalommal emlékezünk meg Csodatevő Szent Miklós myrai püspökről: főünnepe december 6-án van, ezen kívül széles körben ismert május 9-i emléknapja, amikor ereklyéinek Myrából az olaszországi Bariba való átviteléről emlékezünk meg.

Mivel Gyöngyösön havonta egy alkalommal, szombati napon van szent liturgia, ebben az esztendőben Szent Miklós ereklyéi átvitelének ünnepét összekapcsoltuk a Húsvét nyolcadának ünnepzárásával (Fényes Hét szombatja). A szent liturgián a gyöngyösi hívek, és a közösség iránt baráti érzéssel viseltető keresztény testvéreink mellett budapesti ortodoxok is részt vettek.

A szent liturgiát prot. Magyar István, az egyházközség adminisztrátora és Tatárka Kirill pap, püspöki titkár végezték. A szent liturgia végén az egyházközség adminisztrátor lelkésze szólt az emberiség megváltásáról, ami Krisztus Urunk szenvedésével és feltámadásával teljesedett be, és a Húsvét öröméről, ami gyökeresen megváltoztatta az apostolok és a Krisztusban hívők életét. Ezután köszöntötte a jelenlévőket, háláját fejezve ki Kirill atyának a helyettesítésért, amikor betegsége miatt nem tudta ellátni gyöngyösi szolgálatát. Név szerint megköszönte azok munkáját, akik részt vettek a parochia helyiségének felújítási munkáiban: Kartali Ferencnek, Farkas Lórántnak, Kádár Marinának, Köteles Lénának, a budapesti közösség tagjainak, valamint Fodor János gyöngyösi testvérünknek mondott köszönetet, és Isten bőséges áldását kívánva mindnyájuk életére. Ezután a jelenlévők átvonultak a parochia épületébe, ahol a lelkészek házszentelés keretében áldották meg a felújított helyiségeket.

A szertartást gyöngyösi testvérünk, Galina Popova jóvoltából  ünnepi ebéd követte a parochia udvarán.

prot. Magyar István