Magyar István protoierejt megválasztották a MEÖT alelnökének

2005. november 28-án tartotta évi rendes közgyűlését a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa. Ebből az alkalomból került sor a szervezet ortodox alelnökének megválasztására.

Az Ökumenikus Tanács Alapszabályzata értelmében a Református- és az Evangélikus Egyházak három éves váltakozó ciklusban látják el az elnöki, illetve főtitkári tisztet. Az eddigi gyakorlat szerint két alelnök megválasztására volt lehetőség. Az egyik alelnököt vagy a református, vagy az evangélikus fél delegálta, attól függően, hogy az elnök melyik egyházból kerül megválasztására, míg a másik alelnököt az Ökumenikus Tanácsban részvevő kisebb protestáns egyházak állították, jelölés és többségi szavazás alapján.

Miután az Ökumenikus Tanácsnak az összes magyarországi Ortodox Egyház tagja, a Magyarországi Román Ortodox Egyházmegye részéről merült fel az a javaslat, hogy ortodox alelnöki posztot is létre kellene hozni. A posztot betöltő személy lenne hivatott arra, hogy a magyarországi ortodox Egyházak érdekeit képviselje a Tanácsban. Az Ökumenikus Tanács nyitott volt a kérésre és a november 28-i Közgyűlésen megválasztásra került az ortodox alelnök.

Az előzetes – Ortodox Egyházak közötti – egyeztetések nyomán Magyar István protoierej, a Budapesti Nagyboldogasszony Székesegyház lelkésze kapott többségi szavazatot. Ezt a tényt az Ökumenikus Tanács Közgyűlése elfogadta 27 igen és 5 tartózkodással. Ilyen formán a Magyar Ökumenikus Tanács ortodox alelnöki tisztét a hátralévő két évben Magyar István protoierej látja el. Mandátumának lejárta után az alelnöki tisztet egy másik ortodox jurisdikció képviselője veszi majd át, aki már három évig lesz hivatalban.

Magyar István protoierejt 1989-ben szentelték papp�� a Budapesti Nagyboldogasszony Székesegyházban, azóta megszakítás nélkül a székesegyház lelkészeként szolgál. Pappá szentelésével szinte egy időben kapcsolatba került a különböző ökumenikus szervezetekkel, részben hivatalos formában, részben személyes, baráti kapcsolatai révén. Az ortodox alelnök megválasztásával újabb lehetőségek nyíltak meg a magyarországi Ortodox Egyházak előtt. Felelősségteljes munkájához gazdag kegyelmet kívánunk István atyának!