Karácsonyi Szent Liturgia Bécsben

2004. január 7-én, a Juliánus-naptár szerinti Karácsony ünnepén az Orosz Ortodox Egyházat az Európai Unió nemzetközi szervezeteinél képviselő Hilarion Bécsi és Ausztriai püspök Szent Liturgiát mutatott be a bécsi Szent Miklós orosz ortodox székesegyházban. A püspök atyával együtt szolgált a templom elöljárója, Vlagyimir Tiscsuk protoierej, valamint a templom papsága, Hrizosztom Pijnenburg protoierej és Radoszlav Risztics lelkész, illetve a budapesti Nagyboldogasszony székesegyház másoddiakónusa, Tatárka Kirill.

Az ünnepi Szent Liturgián több száz orosz, ukrán, osztrák, grúz és más nemzetiségű hívő vett részt. Az Apostoli olvasmányt és a Hitvallást az egyházi szláv mellett németül is felolvasták, míg az Úr imádságát, a Miatyánkot egyházi szlávul, németül és grúzul is – ezzel is erősítve a különböző ortodox hagyományokhoz tartozó keresztényekben a szeretet és összetartozás testvéri érzését.

Hilarion püspök meghívására a karácsonyi Liturgián részt vett Christoph Schönborn kardinális, bécsi érsek is, akihez az istentiszteletet követően Hilarion püspök a maga és a Szent Miklós székesegyház hívei nevében a következő német nyelven elmondott köszöntő beszédet intézte:

„A XIX. század végén épült Szent Miklós templomot mind a mai napig Bécs egyik híres építészeti emlékeként tartják számon. Habár a templom az Oroszországi Föderáció Nagykövetsége területén fekszik, a hívei között az oroszok mellett megtalálhatók az ukránok, fehéroroszok, moldovánok, grúzok, osztrákok, és más nemzetek képviselői is. Ez elsősorban az Orosz Ortodox Egyház soknemzetiségű jellegének köszönhető, amely több mint 100 millió, a világ különböző országaiban élő és különböző nyelveket beszélő hívőt egyesít.

Folytatva gondolatmenetét, Hilarion püspök a Karácsonynak az ortodox keresztény hívek életében betöltött szerepéről beszélt, és emlékeztetett arra, mennyire fontos, hogy a különböző felekezetekhez tartozó keresztények között kölcsönös bizalom alakuljon ki. „A keresztényközi együttműködés osztrák modellje példaértékű lehet a világ sok országa számára – mondta Hilarion püspök. Ennek a modellnek a létrehozásában igen nagy szerepe volt elődjének, Franz König kardinális úrnak, akinek Ön, Érsek Úr, méltó örököse. Ön egyike a Katolikus Egyház vezető főpapjainak, ugyanakkor mélységes szeretet fűzi az Ortodoxiához, mely szeretet nemcsak egyházfői tevékenységében nyilvánul meg, hanem a Keleti Egyház hagyományainak szentelt, ortodox körökben is nagyra becsült teológiai munkáiban”.

Beszéde végén Hilarion püspök felköszöntötte Schönborn kardinálist az ünnep alkalmából, Isten segítségét kívánva főpásztori szolgálatához és a keresztény ökumené terén végzett munkájához.

Hilarion püspökhöz és nyájához intézett válaszában Christoph Schönborn kardinális többek között a következőket mondta:

„Mélységes hálával ünneplem ma, együtt Önökkel, itt ebben a csodálatos és a szívemnek oly’ kedves templomban az Úr Születése ünnepét. Először 1968-ban, teológiai hallgató koromban kerestem fel a Szent Miklós székesegyházat, amikor még Melhiszedek püspök állt a Bécsi és Ausztriai orosz ortodox püspökség élén. Nagyon jó emlékekkel gondolok vissza Őszentsége II. Alexij patriarcha 1997-es látogatására is, amelynek eseményein én is részt vettem. Ugyanabban az évben, oroszországi utam során ismerkedtem meg Önnel, Püspök Úr, amikor a Patriarcha meghívására felkerestem Moszkvát és Szentpétervárt. Akkor még nem tudhattam, hogy egyszer majd abban az örömben lesz részem, hogy személyében az Orosz Ortodox Egyház Bécsi és Ausztriai püspökét láthatom viszont”.

Beszéde további részében a katolikus főpap kiemelte, hogy Krisztus Születése megmutatja az embereknek Isten alázatosságát, Aki erőtlen gyermekké lett a mi üdvösségünkért. „Semmi sem érinti meg olyan erővel az ember szívét, mint Isten irgalma és alázata”- mondta Hitvalló Szent Maximosz szavait idézve Schönborn kardinális.

Befejezésképpen az érsek úr szívből jövő jókívánságait tolmácsolta Őszentsége II. Alexij Moszkva és egész Oroszország Patriarchája felé, Hilarion püspöknek és lelki nyájának pedig áldott és boldog Karácsonyt kívánt.

A Liturgiát meghitt, ünnepi hangulatú ebéd követte, amelyen a meghívott vendégek mellett nagyszámú hívő vett részt. Itt Christoph Schönborn kardinálisnak lehetősége volt eszmét cserélnie a Bécsi és Ausztriai Egyházmegye papjaival és hívő népével.