II. Alexij, Moszkva és egész Oroszország patriarchájának karácsonyi üzenete az Orosz Orthodox Egyház főpásztoraihoz, pásztoraihoz, szerzeteseihez és minden hű gyermekéhez

Az ég és a föld ma egyesült, midőn Krisztus megszületett. Ma Isten a földre szállott, és az ember a mennybe emelkedett.

(Litiai sztichira Krisztus test szerint való születésének ünnepén)

Az Úrban szeretett Főtisztelendő főpásztor testvérek, tiszteletreméltó atyák, istenszerető szerzetesek és szerzetesnők, kedves testvérek!

Az Úr az Ő nagy kegyelméből újból megajándékoz minket Krisztus Születésének ünnepi örömével. Egyházunk az Istengyermek Jézusban örvendezik, együtt az Angyali világgal, együtt a Mennyei Egyházzal, ahol szentek, szentéletűek, szerzetesek, vértanúk és igazak dicsőítik az Isten megtestesült Fiát.

Nagy és drága az Isten megtestesülésének misztériuma. Halkan és alázattal jött el az Istenember a mi bűnös világunkba, de Eljövetelével a világ mindörökre megváltozott. A testben megjelent Isteni Szeretet, felmenvén a keresztre az egész emberiségnek átváltozást és üdvösséget ajándékozott. „Gyermeket látok, Istenemet ismerem fel benne – mondja Jeruzsálemi Szent Cirill –, Gyermeket, aki tejet iszik és a világot táplálja. Gyermeket, aki sír, és a világnak életet és örömet ajándékoz. Gyermeket, aki pólyákba öltözik, és engem megszabadít a bűn takaróitól. Az édesanya ölén ülő Gyermeket, aki testileg valóban és elválaszthatatlanul a földön, az Atya ölén pedig valóban és elválaszthatatlanul a Mennyekben van”.

A betlehemi csillag már több mint kétezer éve ragyog az emberiségre. Sok népnek mutatta meg a Krisztushoz vezető utat. Azt követték tíz évszázaddal ezelőtt a mi őseink is, mikor a Rusz sorsát Isten kezébe helyezték. A „Szent Lélektől és Szűz Máriától megtestesült és emberré lett” Úrba vetett hit mindörökre a hazánkat benépesítő és a mi lelki tradíciónkhoz tartozó embermilliók életének alapja lett.

A mai ünnep új erővel szítja fel bennünk a hitet, reményt és szeretetet, hiszen az Isten megtestesülése „a kegyesség nagy titka”(1Tim 3,16), amely feltárta előttünk az Örök Életbe, az igazság és jóság diadalához vezető utat. Az Isten megtestesülése – Isten ajándéka az emberiségnek: elfogadván Krisztust az emberiség részesül az Ő kegyelméből, erejéből, dicsőségéből, igazságából és szeretetéből.

A Krisztusban újjászülető ember – Tyihon, egész Oroszország patriarchájának gondolatával élve – „az Isteni harag fiából az Isten szeretett gyermekévé válik”. Adjunk hálát Istennek az Ő irántunk tanúsított kegyelméért, az üdvösség meg nem szűnő csodájáért, azért, hogy a betlehemi csillag a világ rögös útjain mai is Isten örök Országába vezet bennünket.

Az Úrban szeretett testvéreim! Az elmúlt év sok örömteli eseményt hozott nekünk. Az Egyház és a társadalom megemlékezett Moszkvai Szent Danyiil fejedelem elhunytának 700 éves évfordulójáról. Egyházi ünnepségekkel ünnepeltük Szentpétervár 300 éves évfordulóját. Különös lelki emelkedettséggel ünnepeltük meg Szárovi Szent Szerafim szentté avatásának egy évszázados évfordulóját. Az általam vezetett szárovi és gyivejevói ünnepségeket örökre emlékezetessé teszi a zarándokok soha nem látott áradata, az összes Helyi Orthodox Egyház küldöttségeinek, Oroszország elnökének és sok állami és társadalmi tisztségviselőnek a részvétele. Ahogy száz évvel ezelőtt is, a szárovi ünnepségek egyesítették az Egyházat, a népet és az államhatalmat. Hiszem, hogy Moszkva építőjének, Szent Danyiil fejedelemnek, és Szentéletű Szerafimnak, egész Oroszország sztarecének imái által Egyházunk és nemzetünk továbbra is megingathatatlanul fognak állni.

Sok orosz, ukrán és belorusz város lakóinak lehetősége volt hódolni az elsőnek elhívott Szent András apostol Áthosz Szent Hegyéről hozott ereklyéi előtt. Örömmel fogadták azokat a haditengerészek, akik Krisztus első tanítványát, mint a flotta védőszentjét tisztelik. Jekatyerinburgban a szenvedéstűrő cári család törvénytelen kivégzésének 85. évfordulójára a vértanúság helyén templomot szenteltünk.

Szeptemberben az Úr úgy rendelte, hogy meglátogathattam a szívemnek oly kedves Észtországot. Azt az országot, ahol születtem, a hitben és az egyházi szolgálatban felnőttem, és amelynek sok éven át voltam kormányzó főpapja.

Egyházunk az újjászületés örömmel teli idejét éli. Templomok, szent kolostorok épülnek és épülnek újjá. Egyre több gyermek és felnőtt tanulja meg a hit igazságait. Az ortodox misszionáriusok a templomból kilépve országunk legtávolabbi részeit is elérve jutnak el az emberekhez. Gyakoriak a könyörület cselekedetei. A keresztény erkölcsi értékek – többek között világiak millióinak erőfeszítésének köszönhetően – érezhetően hatni kezdtek a társadalom életére. A világi társadalom egyre gyakrabban kezd figyelni a Szent Egyház hangjára. Egyre biztosabbak az alapjai az Egyház, az állam és a különböző civil szervezetek közötti együttműködésnek. Nem könnyű, de gyümölcsöző dialógust folytatunk a heterodox keresztényekkel, más hitű és meggyőződésű emberekkel.

Ezzel együtt az élet szomorúságokat is hoz számunkra. Sokhelyütt a világban – beleértve országunkat is – az elmúlt évben vér folyt, a terror gonoszsága az én nyájamat is elérte. Az Ortodox Egyházat mocskolták rosszakarói, nemzeti kincseket szentségtelenítettek meg. Mindez nagy fájdalommal töltötte el szívemet. Ugyanakkor örültem, mikor láttam, hogy főpapjaink, lelkipásztoraink és világi híveink milyen méltósággal fogadták az e világ urának, a gonosznak kihívásait. Emlékezzünk arra, hogy senki és semmi nem ingathat meg minket, ha szilárdak leszünk a hitben, és az Isteni akaratra bízzuk magunkat.

Kedveseim! Herszoni Szent Innokentyij azt mondja: „Ahhoz, hogy méltóak legyünk az Úr és Üdvözítő Születésének fogadására, teljes lényünkkel egyesülnünk kell Vele, engednünk kell, hogy beköltözzön értelmünkbe és szívünkbe, el kell kezdenünk az Ő szentséges életével élni”. A hitnek egész létünk központjává kell válnia. Az Isteni kegyelem, amelyet az igaz Egyház közvetít, a bűn és a gonoszság ellen vívott küzdelemhez szükséges erő legfőbb forrása. Ebben a küzdelemben – Remete Szent Theofán főpap atyánk szerint – energiára, bátorságra és türelemre van szükség.

Krisztus Lelke által megvilágosítva átváltoztathatjuk a környező világot. Segítsenek a mi imáink, szavaink, tetteink a népek lelki újjászületésében, hozzanak békét és örömet a velünk érintkező minden embernek. Hirdessük Krisztus igazságát közeli és távoli embereknek. Teljesítsük be Szent Péter apostol tanácsát: „Ki milyen ajándékot lelki kapott, úgy szolgáljatok azzal egymásnak, mint Isten sokféle kegyelmének jó sáfárai”(1 Pét 4,10).

Belépve az új, 2004-es évbe imádkozzunk, hogy az Úr jóságának új esztendeje legyen békességes, alkotó és sikeres Krisztus Szent Egyháza, hazánk és mindnyájunk számára.

Kedveseim, mindnyájatokat szívből köszöntelek Krisztus Születésének nagy ünnepén. Küldjön az Úr nektek tökéletes örömet, áldjon meg titeket békességgel, egészséggel, sikerrel és az Ő hatalmas segítségével. Nagy Szent Vazullal így kiáltok: „Jertek, hódoljunk a bölcsekkel együtt, zengjünk dicséretet a pásztorokkal együtt, és örvendezzünk az Angyalokkal együtt”. Ámin.

+ II. Alexij
Moszkva és egész Oroszország Patriarchája

Krisztus Születésének ünnepe
2003/2004. évben
Moszkva