Egyházmegyénk kormányzó főpapja, Hilarion Bécsi és Ausztriai püspök találkozott Sofronie Gyulai püspökkel, a Magyarországi Román Ortodox Egyházmegye vezetőjével

Hilarion püspök november 15-én Budapesten találkozott Sofronie Gyulai püspökkel, a Magyarországi Román Ortodox Egyházmegye vezetőjével. A megbeszélésre Hilarion püspök kezdeményezésére került sor. Sofronie püspök kíséretében ott volt Kallinik és Nicolae szerzetespap, a Magyar Ortodox Egyházmegye papságát pedig D. Dr. Berki Feriz protopresbyter esperes, Bilku Roland Szergij lelkész, az Egyházmegyei Hivatal titkára és Tatárka Kirill diakónus képviselte.

A rendkívül szívélyes és baráti hangulatú találkozó hivatalos részében a püspökök beszámoltak egymásnak egyházmegyéik életéről és az azokkal kapcsolatos aktuális történésekről, majd kíséretükkel levonultak a Nagyboldogasszony-templom melletti közösségi terembe, ahol a hívek önzetlen munkájával elkészített ünnepi ebéd várta őket. Az ebéd során Sofronie püspök a román ortodoxia XX. századi nagy lelki alakjáról, a szentéletű Arsenie Boca szerzetespapról, valamint a kommunista rendszer idején mártíromságot szenvedett új vértanúkról beszélt. Ezt követően Hilarion püspök megköszönte püspöktársának, hogy elfogadta a meghívást, és kifejezte azt a reményét, hogy a két egyházmegye között a jövőben még közelebbi liturgikus és gyakorlati kapcsolat alakulhat ki a lelki élet minden területén. Válaszában Sofronie püspök elmondta, hogy nagy örömmel vett részt a találkozón, és hogy ő is bizalommal tekint a jövőbeli testvéri együttműködés elé, amelynek célja az Ortodoxiáról tett közös tanúságtétel.