Hilarion Bécsi és Ausztriai püspök találkozói a Magyar Katolikus Egyház főpapjaival

Október 4-én Hilarion Bécsi és Ausztriai püspök, az Orosz Orthodox Egyház európai nemzetközi szervezetekbe delegált képviselője és a Magyar Orthodox Egyházmegye ideiglenes kormányzója Debrecenbe látogatott, ahol a városban szerveződő magyar ortodox közösségnek Szent Liturgiát szolgált. Bosák Nándor debreceni katolikus püspök engedélyével a liturgiát a Szent Anna székesegyház altemplomában végezte.

Október 6-án Hilarion püspök egy Bosák Nándor püspöknél tett munkalátogatás keretében hálásan megköszönte a debreceni egyházmegye vezetőjének, hogy helyet biztosított az ortodox istentisztelet elvégzésére. Hilarion püspök tájékoztatta Bosák püspököt az Orosz Orthodox Egyház Magyar Egyházmegyéjének életéről, valamint arról, hogy debreceni hívek szeretnék, ha rendszeres lelki gondozásban részesülhetnének. Megállapodtak abban, hogy a magyar ortodox közösség havonta egyszer szolgálhat a Szent Anna templomban, amíg nem lesz saját templomuk. A kölcsönös megértés és bizalom légkörében folytatott találkozón részt vett Bilku Roland Szergij pap, a Magyar Orthodox Egyházmegye Hivatalának titkára.

Október 9-én Hilarion püspök Bilku Roland Szergij pap kíséretében meglátogatta a több mint ezer éves történelemmel rendelkező pannonhalmi kolostort, amely a Bencés Rend egyik legnagyobb európai központja. Hilarion püspök találkozott dr. Várszegi Asztrik püspök-főapáttal. A szívélyes, baráti légkörű találkozón a kérdések széles körét érintették, többek között szó esett a kereszténység egyesült Európában betöltött szerepéről. Hilarion püspök tájékoztatta Várszegi püspököt a Magyar Orthodox Egyházmegye életéről és problémáiról, Várszegi Asztrik püspök pedig beszélt az általa irányított kolostorról. Megvitatták a budapesti Nagyboldogasszony székesegyház helyzetét is, melynek ügyében a Konstantinápolyi Patriarchátus pert indított, azzal a céllal, hogy elvegye a templomot a magyar ortodox hívektől. A találkozó után Hilarion püspök megtekintette a kolostor templomát, könyvtárát, valamint a kolostorban található gimnáziumot.