2023. november 12-én tartották meg a Magyar Ortodox Egyházmegye főpapi kórusa és a Vox Mirabilis kamarakórus hangversenyét a budapesti Nagyboldogasszony székesegyházban

Az Istenszülő Elszenderedése ünnepének szentelt székesegyházban nagy sikerrel szerepelt az Egyházmegye főpapi kórusa és a Vox Mirabilis kamarakórus 2023. november 12-én, vasárnap.
A Vox Mirabilis Kamarakórus ma egyike hazánk legaktívabb és legkreatívabb együtteseinek.

Nevüket szerte Európában ismerik. Alkotó munkásságuk elismeréseképpen már számos rangos kitüntetésben részesültek. Művészeti vezetőjük, Zemlényi Katica, a Csengőszó és a
Fricsay Richárd zenei díj nyertese, 2021-ben a Magyar Kultúra Lovagja címet is elnyerte.
November 12-én a Vox Mirabilis kórus előadásában hagyományos ortodox egyházi énekek, valamint kiemelkedő zeneszerzők, Rahaminov, Csajszkovszkij, Hilarion metropolita művei is megszólaltak.

A koncerten két meghívott is szólót énekelt: a holland Ronald Willemsen és hazánkból Számel Lilla.

A hangverseny előtt Hilarion metropolita ezekkel a szavakkal köszöntötte a hallgatóságot:
„A mai koncerten olyan zenét fogunk hallani, amely különböző korokból származik. A zeneszerzők műveit az fogja egységbe, hogy mind Istennek lettek szentelve. Ez a zene megtisztítja lelkünket, magasba emeli értelmünket, lehetővé teszi, hogy megfeledkezzünk földi, ideigvaló és elmúló dolgokról és megérintsük a mennyeiket, örökkévalókat, maradandókat.”

A hangversenyre több mint százötvenen jöttek el Budapestről, köztük volt Erdő Péter bíboros, Esztergom-budapesti érsek is, eljöttek a hazai diplomáciai testület képviselői, a magyarországi ortodox templomok hívei.

*

Фоторепортаж события размещен на новом сайте Венгерской епархии.

 

This post is also available in: orosz