„Ki az igazi győztes?”

Erről szólt Hilarion metropolita október 29-i, vasárnapi prédikációja a budapesti Nagyboldogasszony templomban:

Az embereknek példát kell mutatnunk a szeretetre, az alázatra, Isten szavának követésére. Olyan világban élünk, ahol nemcsak a jó, hanem a rossz is működik, ahol nemcsak Isten, hanem az ördög is munkálkodik.

Az ördög pedig nagyon sokszor behatol az életünkbe, a gondolatainkba, a másokkal való kapcsolatainkba, és olykor nem tudjuk, vagy nincs is időnk felismerni a jelenlétét, olyan gyorsan tud felülkerekedni az emberen. A felebarátainkkal való kapcsolatainkban viszont az Úr arra hív bennünket, hogy ne világi megfontolások vezessenek bennünket, hanem az erkölcsi törvény, amelyet az Evangéliumban adott nekünk.

Mi is ez az erkölcsi törvény? Ha megütik jobb arcodat, fordítsd oda a balt (Mt 5,39). Vagyis ne állj bosszút az elkövetőn, ne próbáld bebizonyítani, hogy igazad van. Ne várd, hogy az elkövető, aki megbántott, megbánja és elismerje a sértést, ne várd, hogy az, aki megsértett, másképp kezdjen gondolkodni és leboruljon előtted, ne várd, hogy a körülötted lévő emberek megváltozzanak. Ez nem rajtad múlik. Rajtad az múlik, hogy te megváltozol-e, hallgatsz-e Isten szavára és beteljesíted-e azt.

Íme, az Úr egy kivételes utat mutat nekünk, amely nehéz, de kézzelfogható gyümölcsöket hoz. Ezt az utat pedig példázatain és tanításain keresztül tárja elénk. Ha valamilyen konfliktus történik, nem az arat győzelmet, aki bebizonyította, hogy neki volt igaza, hanem az, akinek sikerült lezárnia a konfliktust. Akár önfeláldozás, megaláztatás, akár felelősségvállalás árán még azért is, amit a másik tett. Nehéz ez az út, mert emberileg nehéz saját akarunkat megtörni e helyzetekben, de az Úr Jézus Krisztus éppen erről beszél nekünk az Evangéliumban.

(Ford. I. T.)

This post is also available in: orosz