Hilarion metropolita részvétele az Antonyij (Hrapovickij) metropolita születésének 160. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségeken, Karlócán

2023. október 15-16-án ünnepségeket tartottak a szerbiai Karlócán Antonyij (Hrapovickij) metropolita születésének 160. évfordulója alkalmából. Vaszilij szerémségi püspök meghívására Hilarion Budapest-magyarországi metropolita vezette az ünnepségeket. 

2023. október 15-én a karlócai Szent Miklós székesegyházban Hilarion metropolita, Vaszilij szerémségi püspök segédletével szent liturgiát tartott.
Az istentisztelet végén Vaszilij püspök köszöntötte Hilarion metropolitát, az Orosz Ortodox Egyház vendégét, és ajándékkal fejezte ki örömét karlócai látogatása alkalmából.

Hilarion metropolita megköszönte a szerémségi egyházmegye kormányzó püspökének meleg vendégszeretetét, és felidézte, hogyan talált menedéket a 17-es forradalom utáni nehéz években az Antonyij metropolita által vezetett orosz főpapok, papok és laikusok egy csoportja Karlócán.

Ugyanezen a napon este Hilarion metropolita ellátogatott a Karlócai Teológiai Szemináriumba, és előadást tartott Antonyij (Hrapovickij) metropolita hozzájárulásáról az Orosz Ortodox Egyház teológiai oktatásának fejlesztéséhez. Az előadáson jelen voltak a szeminárium rektora, a tantestület tagjai, hallgatók és meghívott vendégek.

2023. október 16-án Hilarion metropolita meglátogatta a Fruska Gora hegységben található monostorokat: a görgetegi és a jazaki női, valamint a hopovói férfi monostort.

Ugyanezen a napon este, a karlócai pátriárkai palotában Antonyij metropolita tiszteletére szentelt kiállítás nyílt. A megnyitó ünnepségen Kirill pátriárkának a szerb pátriárkához delegált képviselője prot. Vitalij Taraszjev olvasta fel Kirill pátriárka üdvözletét az ünnepség résztvevőinek, amelyben a moszkvai egyházfő többek között ezt írta:

„Különös hálával emlékezünk a szerb nép és a testvéri Szerb Ortodox Egyház irántuk tanúsított nagylelkű, őszinte evangéliumi szeretettel teli hozzáállására, mindazokra, akik szeretettel fogadták a száműzöttek ezreit, figyelemmel és gondoskodással vették őket körül. A szerémségi Karlóca, ahol a karlócai szerb érsekek több évszázados székhelye található, akkoriban az orosz ortodoxiának is fontos központja lett. Örömteli, hogy ebben a városban a mai napig gondosan őrzik Antonyij metropolita és más orosz egyházi vezetők emlékét, akik itt találtak menedéket azokban a szörnyű években.”

Ezt követően Vaszilij szerémségi püspök, Hilarion metropolita, V. A. Moszkvin, a határon túli oroszok házának vezetője és a Határon túli Orosz Egyház Berlin-németországi egyházmegyéjének titkára, prot. Nyikolaj Artyemjev szólt a jelenlévőkhöz.

(Ford. I. T.)

This post is also available in: orosz