Hilarion metropolita főpapi szolgálata Vilniuszban, Litvánia fővárosában

Ortodox hívők ezrei gyűltek egybe 2023. október 7-én Vilniuszban egész Litvániából, hogy részt vegyenek azon az istentiszteleten és körmeneten, amelyet abból az alkalomból tartottak, hogy az Istenszülő csodatévő, „Szurdegiszi” ikonja a litván fővárosba érkezett. A litvániai ortodoxia egyik fő ereklyéje másodszor érkezett a litván fővárosba az elmúlt húsz év során. A régi hagyományt Innokentyij metropolita elevenítette fel.

Az ikont ünnepélyesen fogadták a vilniuszi Szentlélek monostorban, majd szent liturgiát tartottak, amelyet Hilarion metropolita vezetett Innokentyij Vilniusz-litvániai metropolita meghívására. A szent liturgián főpásztorunkkal együtt szolgált Amvroszij vikárius püspök és az egész litvániai papság.

A szent liturgia után a csodatévő ikont körmenetben vitték át a vilniuszi székesegyházba. A körmenet megállt a régi Szent Paraszkéva templom előtt, ahová a vilniuszi ukrán ortodox hívők járnak, papjuk a kanonikus ukrán ortodox egyház klérusához tartozik. E helyen a körmenetben résztvevő főpapok imádkoztak az Ukrajnában folyó háború befejezéséért egyházi szláv és litván nyelven.

A székesegyházban könyörgő istentiszteletet végeztek az Istenszülő csodatévő ikonja előtt. A könyörgés után Hilarion metropolita tartott beszédet az egybegyűlteknek, akinek a papi szolgálata éppen Litvániában vett kezdetet. 1987-ben nyírták szerzetessé és szentelték diakónussá a vilniuszi székesegyházban. Főpásztorunk elmondta, hogy az Istenszülő „Szurdegiszi” ikonja igen közel áll hozzá, mert a 90-es évek elején a kaunaszi Örömhírvétel templom elöljárója volt, ahol a szent ikont őrizték.

Főpásztorunk prédikációjában az egységre és az Egyházhoz való hűségre buzdította a jelenlévőket.

(A fényképek itt tekinthetők meg)

(Ford. I. T.)

 

This post is also available in: orosz