Nagyboldogasszony

Augusztus 28-án, az Istenszülő Elhunytának ónaptár szerinti ünnepén, a budapesti Nagyboldogasszony székesegyházban szolgált Főpapi Szent Liturgiát Hilarion budapesti és magyarországi metropolita, együtt a Szentháromság orosz orthodox egyházközség papjaival, és a hívek részvétele mellett. A metropolitával együtt szolgált prot. Dimitrij Kornyilov, a Szentháromság egyházközség parókusa, prot. Victor Boldewskul, bostoni parókus, Szvjatoszlav Bulah lelkész, egyházmegyei titkár és Vjacseszlav Li diakónus, a metropolita diakónusa. 

Az ünnepi szertartás elején a főpásztort ünnepélyesen fogadták a templomban, majd a főpapi ruhákba öltöztették.
A Legszentebb Istenszülő Elhunytának ünnepét egyszerre hatja át szomorúság az Istenanyja életútjának vége miatt és nagy öröm, amiért újra saját szemeivel látja szeretett Fiát.

Ez a nap nem a gyász napja, hanem egy nagy és dicsőséges ünnep, amely mennyei örömmel és mélységes békével tölti el a keresztény lelkét: az Istenszülő elhagyta a földet, de nem hagyott el minket, segítségünkre van imáival és anyai szeretetével.

A liturgia álhatatos ekténiája után Hilarion metropolita imát mondott az ukrajnai békéért, majd az ünnepélyes istentiszteletet követően prédikációval fordult a jelenlévőkhöz, és azokhoz, akik az interneten követték az eseményt, amelyben az ünnep jelentőségéről beszélt a hívőknek.

https://www.facebook.com/

This post is also available in: orosz