Hilarion metropolita levele Orbán Viktor miniszterelnöknek

Orbán Viktor úrnak,

Magyarország miniszterelnökének

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Úgy fordulok Önhöz, mint a kormány vezetőjéhez, mellyel sokat tehet, nemcsak a magyarországi lelki-erkölcsi értékek megőrzése és gyarapítása, hanem azon keresztények megsegítése terén is, akik üldöztetéseknek vannak kitéve a világ számos részén. 

A vinnyicai városi bíróság augusztus 7-én elmarasztaló ítéletet hirdetett Jonafan (Jeleckih) tulcsini és braclavi metropolita ügyében, akit „az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatásával ill. megdöntésével” vádolnak, „az állami hatalom megragadásával” és „Ukrajna területi integritásának lerombolásával”.

Jonafan metropolita sok éves tapasztalattal rendelkező főpap. A múlt század 80-as és 90-es éveinek fordulóján a Kijevi Barlangmonostor helynöke volt, hozzájárult ennek a szentélynek az újjáéledéséhez, ahonnan az ukrán hatóságok döntése alapján most kiutasítják a szerzeteseket. Ezután egymás után az ukrán ortodox egyház több egyházmegyéjét vezette, 2014 augusztusa óta pedig a tulcsini és braclavi egyházmegyét.

Jonafan püspök úr kiemelkedő egyházi zeneszerző, akinek műveit számos vezető kórus adja elő.

Kérem, Tisztelt Miniszterelnök Úr, tegyen meg mindent annak érdekében, hogy felhívja a nemzetközi közösség figyelmét a vinnyicai városi bíróság példátlan döntésére, és elérje a tisztes korú főpap szabadon bocsátását, ha más okból nem is, emberiességi okokból. Jonafan főpap hetvennégy éves, súlyos cukorbeteg, öt éves börtönbüntetése nem jelent mást, mint halálos ítéletet.

Az Úr Isten oltalmazza meg Önt és az istenszerető Magyarországot!

+ Hilarion

Budapesti és magyarországi metropolita

This post is also available in: orosz